Limit za online trgovce u BiH: Pošiljke s robom za komercijalno tržište vraćaju se pošiljaocu

Limit za online trgovce u BiH: Pošiljke s robom za komercijalno tržište vraćaju se pošiljaocu


Građani Bosne i Hercegovine često pokušavaju uvesti rezervne dijelove za informatičku opremu, automobile i bicikle, kao i materijale za izradu nakita i kozmetiku za kozmetičke salone, iako za to nemaju odgovarajuće uvjete.

Iz UIO naglašavaju da fizička lica koja naručuju više poštanskih pošiljki sa istom ili sličnom robom, koja očigledno nije za osobnu upotrebu već za komercijalno tržište, nailaze na probleme jer se takve pošiljke vraćaju pošiljaocu.

Pored toga, iako nije zabranjeno, fizička lica često pokušavaju uvesti lijekove te medicinsku i stomatološku opremu bez potrebne dozvole. Iz UIO objašnjavaju da je za uvoz ovih proizvoda potrebna dozvola koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Bez ove dozvole, pošiljke se vraćaju pošiljaocu jer ne ispunjavaju uvjete za uvoz, što stvara probleme naručiocima jer im novac nije uvijek vraćen.

Fizička lica imaju pravo na uvoz nekomercijalne robe do vrijednosti od 300 KM, ako naručuju od pravnog lica, izuzimajući alkoholne proizvode, parfeme, toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Također, ako fizičko lice šalje robu drugom fizičkom licu, oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina moguće je za robu vrijednosti do 90 KM. Ove pošiljke moraju biti povremene i sadržavati robu namijenjenu osobnoj upotrebi ili upotrebi članova domaćinstva.

Često se susreće problem nedostatka fakture o vrijednosti uvezene robe, što dodatno otežava uvoz. Veliki dio naručene robe često prolazi inspekcijske preglede, što može dovesti do nemogućnosti uvoza od strane fizičkih lica. Ovo je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za “Nezavisne novine”.

Više informacija o propisima i pravima uvoza robe u poštanskom saobraćaju možete pronaći na portalu Uprave za indirektno oporezivanje ili putem carinskih referata pošta u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, kao i putem e-maila: info@uino.gov.ba.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija