Litijumsko bogatstvo u Loparama: Blago pod zemljom ili ekološka prijetnja?

Geološko istraživanje u općini Lopare otkriva značajne količine litijuma, rudne sirovine koja je ključna za moderne tehnologije poput baterija, električnih automobila i mobilnih telefona. Dok stanovnici izražavaju zabrinutost zbog potencijalnog zagađenja, istraživačka firma “Ar Core” najavljuje eksploataciju, a ekološka udruženja dobijaju upozorenja od diplomatskih predstavnika.

Mještani Lopara izražavaju negodovanje zbog najave moguće eksploatacije litijuma, izražavajući zabrinutost za životnu sredinu. Ekolozi upozoravaju da rudarenje litijuma može imati ozbiljne posledice po eko-sistem, a lokalno stanovništvo se već suočilo s sličnim izazovima prilikom planova međunarodne kompanije “Rio Tinto” za eksploataciju nalazišta u Srbiji.

Kompanija “Ar Core” obavila je istraživanje koje je trajalo više od četiri godine i utvrdila značajne količine litijuma u regiji. Iako se lokalne vlasti prvobitno razmatrale mogućnost referenduma o budućnosti projekta, načelnik je odustao jer većinski stav mještana izgleda protivan eksploataciji.

Ipak, kompanija je najavila pripreme za početak eksploatacije koja bi trajala od tri do pet godina. Dok su mještani zabrinuti zbog potencijalnih ekoloških rizika, kompanija ističe razvojni potencijal eksploatacije litijuma, tvrdeći da bi to moglo biti ključno za razvoj Evrope.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79