Građani se žale na loš kvalitet obuće: “Ništa više nije kao nekada”

Građani izražavaju nezadovoljstvo ne samo zbog visokih cijena obuće već i zbog niskog kvaliteta proizvoda. Reklamacije su posebno usmjerene na obuću, tehniku i komunalne usluge. Najveći dio žalbi odnosi se na usluge od općeg ekonomskog interesa, komercijalne reklamacije, turističko-prijevozni sektor i financijski sektor.

Građani primjećuju pad kvaliteta obuće, a mnogi su izrazili frustraciju jer je teško pronaći obuću koja će izdržati duže vrijeme bez raspadanja. Mladi ljudi ističu da, iako odabiru obuću koja im se vizualno sviđa i pruža udobnost, često se suočavaju s problemima kvaliteta.

Obućar s dugogodišnjim iskustvom navodi da je ranije postojao bolji kvalitet materijala, ali sada obuća uglavnom dolazi iz uvoza, a kvalitet je opao. Mnoštvo brendova i država proizvodnje čini izbor obuće izazovnim, a mnogi primjećuju razliku u kvalitetu iz prošlih godina.

Građani ipak ne odustaju od popravki svoje obuće, bez obzira na to je li riječ o jeftinijim ili skupljim modelima. Povećanje broja žalbi vezanih za online trgovinu i prevare putem socijalnih mreža također je primijećeno u protekle tri godine, a potrošači se upućuju na lokalne institucije kako bi riješili pitanja vezana uz kaznena djela prevare i otuđenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79