Ljekari i dalje u štrajku: U ponedjeljak protestna šetnja od Kantonalne bolnice do Vlade USK

Ljekari iz Unsko – sansko sanskog kantona su dvanaesti dan u štrajku. Ne odustaju od svojih zahtjeva upućenih Vladi USK-a, koji se odnose na povećanje boda za obračun plate shodno potpisanom Kolektivnom ugovoru. I dok oni za ponedjeljak najavljuju protestnu šetnju od bolnice do zgrade Vlade, direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić ističe da je ova ustanova prihvatila obavezu da isplati novac ljekarima, ali da se to ne može desiti, kako kaže, preko noć.

– Podsjećanja radi, po Kolektivnom ugovoru potpisanom sa prethodnom Vladom, ljekarima je od novembra 2018. godine koeficijent za obračun plate trebao biti uvećan za jedan bod. Međutim,  u Kantonalnoj bolnici, sanskoj Općoj bolnici te Domu zdravlja u Bihaću plata je isplaćena po starom obračunu. Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić ističe da je ustanova na čijem je čelu prihvatila obaveze.

Predsjednik Sindikata ljekara u ovoj ustanovi Amir Rekić nije optimističan s obzirom da rezultate sastanaka sa predstavnicima Vlade.  Rečeno im je, kaže, da su u nacrtu budžeta smanjena sredstva namijenjena za pomoć zdravstvenim ustanova. Nekima su ta sredstva potpuno ukinuta, a Kantonalnoj bolnici su smanjena za pola miliona maraka, tvrdi Rekić.

Pitali smo hoće li se vrijeme provedeno u štrajku odrziti na platne liste ljekara.

U Sindikatu ljekara smatraju da provedba Kolektivnog ugovora ne bi trebala biti sporna s obzirom na povećanje prihoda Zavoda zdravstvenog osiguranja čiji je ovogodišnji plan „težak“ 107 miliona maraka, prenosi Krajina.ba

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79