Ljudi su zbunjeni oko novih mjera na granicama Hrvatske, MUP poslao objašnjenje

Štab je donio novu odluku o granicama koja se tiče putnika koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone

Nakon što je Štab prije sedam dana produžio epidemiološke mjere i uveo neke promjene na granicama, oglasili su se iz MUP-a jer primaju brojne upite o novim pravilima za odlazak u treće zemlje.

“Zbog povećanog broja upita građana oko uvjeta prelaska državne granice zbog kojih hrvatski državljani mogu putovati u treće zemlje (BiH, Srbija, Crna Gora) i tamo boraviti najduže 12 sati, te se vratiti u RH bez obaveze negativnog PCR testa i propisane samoizolacije dostavljamo dodatno pojašnjenje, prenosi index.hr.

Izuzetak koji je predviđen Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je na snazi od 14. januara ove godine odnosi se na osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili imaju neki drugi gospodarski interes u Republici Hrvatskoj ili iz istih razloga putuju u treće zemlje gdje se neće zadržavati duže od 12 sati.

Nemoguće je predvidjeti sve nužne lične ili poslovne razloge i taksativno ih navesti, ali nužnost kao izuzetak podrazumijeva isključivo nepredviđeni, neplanirani, neočekivani ili neodgodivi događaj (primjerice smrt člana porodice, dolazak radi uzdržavanja člana porodice za što je potrebno posjedovati dokument nadležnog tijela o uzdržavanju i sl.), ili višu silu na koju se nije moglo utjecati (npr. elementarna nepogoda, nastanak štete na imovini i sl.) i koji svakako zahtijevaju fizičku nazočnost osobe”, napisali su.

Štab je donio novu odluku o granicama koja se tiče putnika koji dolaze iz zemalja u kojima se pojavio novi soj korone.

“Nova odluka je usklađena s preporukama Evropskog vijeća, a spisak država, koji je dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR-test bude negativan.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na nivou EU”, kazao je Božinović.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će one moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Štaba, dodao je Božinović.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz Evropske unije.

“Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga – kao što su bolest, pogreb – ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati”, dodao je Božinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79