Lockdown će najvjerovatnije biti produžen ua 7 dana, Zetra se priprema za masovnu vakcinaciju

Ministar zdravstva KS Haris Vranić informisao je zastupnike Skupštine KS o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu.

“Vidi se da smo dostigli vrhunac epidemiološkog rasta i zadnja tri dana vidimo pad novozaraženih. Prije dva dana smo imali blizu tri stotine zaraženih, a jučer je bilo 333 novozaražena, ali broj testiranja je bio reprezentativan, negdje oko 1400 testiranih. Još uvijek nemamo većih broj otpusta u bolnicama nego što je slučaj sa prijemima. Značajno je i to da je pao broj smrtnih slučajeva – kazao je Vranić.

Istakao je da će lockdown najvjerovatnije biti produžen za još sedam dana, prenosi Hayat.

“Ono što želim reći da ove mjere koje smo donijeli daju rezultate. Ovo su samo početni rezultati i oni ne znaći da smije doći do opuštanja. Naprotiv, treba i dalje pojačati nadzor nad ovim mjerama, svakodnevno treba ponavljati da se građani pridržavaju mjera i krajem sedmice će ponovo zasjedati Krizni štab koji će razmatrati da li treba produžiti lockdown. Najvjerovatnije da će se to desiti, da će se produžiti lockdown – navodi on, te dodaje da se radi i na planu za masovnu vakcinaciju.

“Krećemo u pripremu dvorane Zetra za masovnu vakcinaciju. Danas bi trebali biti puštena i aplikacija putem koje će se građani moći prijaviti za vakcinaciju. Nećemo dobiti toliki broj vakcina koji mogu omogućiti masovnu vakcinaciju, ali se nadamo da će u budućnoti doći veći broj – istakao je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79