Lockdowna u Tuzlanskom kantonu zasad neće biti, vršit će se pojačane kontrole poštivanja mjera

Parcijalnog uvođenja lockdowna u Tuzlanskom kantonu zasad neće biti, ali će se vršiti pojačane kontrole poštivanja trenutnih epidemioloških mjera, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva kontinuirano prati epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu, a shodno tome se i predlažu potencijalne mjere.

Proteklog petka najavljena je mogućnost uvođenja parcijalnog lockdowna koji bi podrazumijevao zabranu rada svim djelatnostima koje nisu od esencijalne važnosti za građane.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, mogućnost ove mjere i dalje je otvorena, ali ona zasad neće stupiti na snagu.

Informacije s kojima raspolažemo kazuju da određeni broj medicinskih članova kantonalnog kriznog štaba zauzima takav stav da mjera uvođenja parcijalnog lockdowna trenutno ne bi imala preveliki efekat.

Nasuprot tome i u narednim danima će se vršiti pojačana kontrola poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, a u cjelokupnom procesu pored inspekcija učestvuju i pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

U slučaju pogoršanja epidemiloške situacije Vlada Tuzlanskog kantona će adekvatno reagovati, s obzirom na to da je ona zadužena za potvrđivanje i u konačnici donošenje adekvatnih mjera.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, trenutno je koronavirusom aktivno zaraženo 1.890 osoba, a na bolničkom liječenju se nalaze 224 pacijenta.

Ono što može zabrinjavati u ovom trenutku jeste povećanje broja smrtnih ishoda, a u jučerašnjem i današnjem epidemiološkom izvještaju zabilježeno je po 11 egzitusa.

S druge strane, jučer je u Tuzli održan sastanak koordinacionog tijela predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i drugih nadležnih institucija zaduženih za provedbu i kontrolu propisanih mjera za sprečavanje širenja pandemije COVID-19.

Kako je istaknuto, aktivnostima kantonalnih i gradskih inspekcijskih organa, utvrđeno je povećanje stepena poštivanja propisanih mjera. Pored kontrola mjera koje se odnose na COVID-19, inspektori su proteklih dana kontrolisali i cijene proizvoda u trgovinama.

“Gužve i nepoštivanje udaljenosti najčešće su na kasama što bi bilo izbjegnuto kada bi bio veći broj aktivnih kasa. Poštivanje propisanih mjera konstatirano je i prilikom posjete inspekcijskih organa i službenika policije u svih 13 fitnes centara. Ugostiteljski objekti uglavnom se pridržavaju propisanih mjera pa je registrovan samo jedan objekat koji nije poštivao odluku o radnom vremenu”, navedeno je u izvještaju.

Naglašeno je da postoji još uvijek veliki broj građana koji se ne pridržavaju pravila zaštite. Policija je upozorila 2.598 građana jer nisu nosili maske, dok njih 1.334 nije poštovalo distancu.

Kada je u pitanju kontrola sredstava javnog prevoza, u 187 vozila zbog nepoštivanja mjera upozoreno je 99 putnika. Od 1.745 kontrolisanih osoba koje su imale obavezu izolacije, prema izvještaju, samo jedna nije poštovala ovu mjeru piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79