Foto: Ilustracija
Lokalni izbori 2024: Novi načini glasanja uz primjenu naprednih tehnologija

Lokalni izbori 2024: Novi načini glasanja uz primjenu naprednih tehnologija


Na predstojećim lokalnim izborima 2024. godine, građani će prvi put imati priliku glasati uz pomoć novih tehnologija na 458 biračkih mjesta širom Bosne i Hercegovine.

Ove promjene uključuju biometrijsku identifikaciju birača, autentifikaciju putem skenera, optičke skenere za automatsko prebrojavanje glasačkih listića, kao i video-nadzor.

Kako će izgledati glasanje s novim tehnologijama?

Na nekim biračkim mjestima će se primjenjivati samo autentifikacija birača, dok će na drugim biti uvedena i biometrijska identifikacija. Posebno zanimljivo će biti na 145 biračkih mjesta gdje će biti korišteni optički skeneri, koji omogućavaju automatsko prebrojavanje glasačkih listića. Prema informacijama koje prenose mediji, ove tehnologije će biti primijenjene u Prijedoru, Novom Gradu, Visokom, Stocu, Tuzli i Vozući.

Proces autentifikacije birača

Na 165 biračkih mjesta, autentifikacija birača će se vršiti elektronskim putem. Nakon što birač pokaže važeći osobni dokument, njegov identitet će biti provjeren skeniranjem dokumenta i otiska prsta. Ovaj otisak će se usporediti s bazom podataka Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka. Ukoliko autentifikacija ne uspije, predsjednik i član biračkog odbora će izvršiti dodatnu provjeru identiteta, a o tome će se voditi posebna evidencija.

Optički skeneri u šest izbornih jedinica

Na 145 biračkih mjesta, glasački listići će se ubacivati u glasačke kutije kroz optičke skenere, koji automatski prebrojavaju glasove i omogućavaju direktnu transmisiju rezultata. Nakon što birač popuni glasački listić, on ga uz pomoć posebne fascikle ubacuje u skener, gdje će dobiti informaciju o važećem ili nevažećem listiću. Nakon toga, birač može nastaviti ili prekinuti postupak glasanja.

Ručno prebrojavanje nakon automatskog

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, operater će printati završni izvještaj s rezultatima glasanja, koji će potpisati predsjednik i svi članovi biračkog odbora. Iako će optički skeneri obaviti automatsko prebrojavanje, konačni rezultati će biti potvrđeni kroz ručno prebrojavanje glasačkih listića.

Biometrijska identifikacija

Biometrijska identifikacija predstavlja dodatnu sigurnosnu mjeru, gdje će se putem uređaja za identifikaciju provjeravati biometrijski podaci birača u realnom vremenu. Ova provjera će biti izvršena na osnovu otisaka prstiju, a podaci će se uspoređivati s evidencijama Agencije za identifikacijske dokumente.

Ove inovacije imaju za cilj povećati transparentnost i sigurnost izbornog procesa, osiguravajući da svaki glas bude pravilno zabilježen i prebrojan.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija