Lovačko društvo ‘Sana’ dobilo dozvolu za odstrel mrkog medvjeda

Lov na mrkog medvjeda će uskoro biti organizovan u Sanskom Mostu nakon što je Lovačko društvo “Sana” dobilo dozvolu od nadležnih institucija za odstrel ove divlje životinje.

Potvrdu za organizaciju lova dao je predsjednik društva, Senad Kljajić, ističući da su ispunjeni svi potrebni uslovi za ovakvu aktivnost.

Dugo vremena, medvjedi su bili zaštićena vrsta na ovim prostorima, ali se njihovo brojno stanje i reprodukcija značajno povećali u posljednje vrijeme.

Prema procjenama, na području Lovačkog društva “Sana” obitava preko stotinu primjeraka medvjeda, a prijavljivane su i štete koje su ovi sisavci prouzrokovali na poljoprivrednim dobrima i imovini.

Predstojeći lov će biti organizovan na komercijalnoj osnovi, navodi se u saopćenju. Sav prihod od ovog komercijalnog lova će biti upotrebljen za redovne aktivnosti Lovačkog društva “Sana”, kao što su prehrana divljači i održavanje lovišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79