Lovci i lovačka udruženja nezakonito ubijaju pse i mačke u BiH!

U ime sedamnaest udruženja za zaštitu životinja i okoliša u BiH, obavještavamo sve medije u BiH o alarmantnom stanju koje je posljedica nezakonitih radnji lovaca i lovačkih udruženja u BiH jer se radi o masovnom ubijanju velikog broja nedužnih, pitomih, kako napuštenih tako i vlasničkih pasa i mačaka, o čemu postoje vjerodostojne fotografije i izjave koje prilažemo.

Podsjećamo, na osnovu člana 15. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, životinju može usmrtiti samo osoba osposobljena za te poslove – doktor veterinarske medicine i to pod uslovima strikno propisanim Zakonom. Usmrćivanje se vrši na način koji će životinji osigurati brzu smrt, bez patnje koja se može izbjeći. Nekoliko udruženja za zaštitu životinja kontaktirali su građani iz više mjesta širom BiH koji su nas obavijestili o brojnim slučajevima ubijanja pasa kroz nezakonite aktivnosti lovačkih udruženja, kao i lovaca pojedinaca.

Napušteni psi se masovno ubijaju u naseljima, na deponijama, dok lovci ulaze u privatna dvorišta i ubijaju vlasničke pse. Razgovarali smo sa nekoliko vlasnika pasa koji su tražili našu pomoć, od kojih su neki o nesretnim slučajevima pisali i na svojim FB pofilima, a čiji
smo identitet potvrdili i uvjerili se u isinitost njihovih objava.

Svi vlasnici navode da su odmah prijavili policiji ova nezakonita ubistva.
Izdvajamo samo nekoliko slučajeva vlasničkih pasa. Ubijeni su psi vlasnika Sede Huskića iz Gornje Koprivne kod Cazina, te još dvojice Cazinjana Mustafe i Emira Huskića, kao i pas Dade Tutić iz Bihaća. Dostavljamo Vam screen shotove sa objavama ovih vlasnika i slike uvijenih pasa, kao i  linkove na FB sa njihovim objavama.

Pored ovih slučajeva, podsjećamo da su masovna ubijanja napuštenih pasa koje vrše lovci već dugi niz godina učestala pojava na području deponije kod Cazina, te u okolini Bihaća, o čemu su pojedinci i udruženja podnosili mnoštvo krivičnih prijava nadležnima uz brojne fotografije i dokaze.

Do danas nije pokrenuta nijedna istraga niti je ijedan počinilac proglašen odgovornim.
Podsjetit ćemo i na nedavno objavljene izjave bivšeg lovca, Hasić Seada na društvenim mrežama, a koje se tiču nezakonskih odredbi i odluka Lovačkog društva Tuzla. Naime, prema riječima gosp. Hasića, “predsjedništvo Lovačkog društva Tuzla donijelo je odluke po kojima svi lovci, pored obaveze učešća u organizovanim akcijama uništavanja “štetočina”, moraju donijeti repove “štetočina”, kao dokaz da su ubili npr. 5 pasa ili 5 mačaka, dvije lisice ili jastreba, uz to još jednog psa, kako bi namirili 500 poena, ili ako to nemaju, prilikom plaćanja godišnje članarine, dužni su uplatiti dodatnih 50 KM, što čini iznos od oko 50% godišnje članarine.”

Ovim je predsjedništvo Lovačkog društva Tuzla prekršilo Zakon o zaštiti i dobrobiti žiotinja, jer se usmrćivanje životinja koje je protivno odredbama tog Zakona smatra zlostavljanjem. Naglašavamo da mačke i psi nisu divlje životinje, tako da se njihovim neosnovanim ubijanjem krši navedeni Zakon i čini krivično djelo.
Molimo sve medije da informišuju javnost o ovim uznemirujućim činjenicama.

Ponavljamo da su svi slučajevi nezakonitog ubijanja pasa prijavljeni policiji. S obzirom da nismo upoznati da je do sada u BiH ijedan zlostavljač životinja zakonski sankcionisan, kao i s obzirom na evidentnu inertnost i nezainteresovanost pravosuđa u BiH da procesuira slučajeve nasilja nad životinjama, vjerujemo da jedino u saradnji sa medijima možemo doprinijeti da se nadležne institucije angažuju kako bi se zaustavilo nezakonito ubijanje životinja.

Napominjemo da je, prema Krivičnom zakonu Federacije BiH za mučenje i ubijanje životinja propisana novčana kazna i kazna zatvora do godine dana – navode u saopštenju ispred 17 udruženja za zaštitu životinja u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79