Foto: Klix.ba
Luksuzne vile niču na izvoru Bunice: Lokalni moćnici iza nelegalne gradnje, inspektori nemoćni

Luksuzne vile niču na izvoru Bunice: Lokalni moćnici iza nelegalne gradnje, inspektori nemoćni


Problem nelegalne gradnje na izvorima rijeka u Bosni i Hercegovini postaje sve izraženiji, a jedan od primjera je rijeka Bunica, gdje luksuzne vile s bazenima ugrožavaju prirodni fenomen hercegovačkog krša.

Aktivistica Lejla Kusturica, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene – ACT”, upozorava da su na obalama Bunice primijećene desetine nelegalnih objekata, a nadležne institucije nisu pokazale hrabrost da se uhvate u koštac s ovim problemom.

“Bunica je prirodni fenomen hercegovačkog krša. Na njenim obalama, u vodnom pojasu, tokom nedavne posjete primijetili smo desetine izgrađenih objekata, vjerovatno nelegalnih, uglavnom luksuznih vikendica,” kazala je Kusturica.

Investitori ovih objekata su uglavnom lokalni moćnici s jakim utjecajem na lokalne i kantonalne vlasti, što ih čini praktično nedodirljivim za zakone. Zakonski propisi su jasni, ali se rijetko primjenjuju, ostavljajući prostor za zloupotrebe.

“Zakonski propisi zabranjuju bilo kakvu gradnju u pojasu od 15 metara od rijeka prve kategorije, ali inspektori rijetko koriste svoje ovlasti. Nelegalno izgrađeni objekti tako postaju amnestirani nepostupanjem inspektorata,” objasnila je Kusturica.

Nelegalna gradnja ima katastrofalne posljedice na ekosisteme rijeka. U slučaju Bunice, izgrađeni objekti zagađuju vodu, ugrožavaju biodiverzitet, sužavaju korita rijeka i povećavaju rizik od poplava. Kusturica dodaje da je prilaz obali i samom izvoru Bunice onemogućen, dok građevinski radovi stvaraju kontinuiranu buku koja uznemirava lokalne životinjske vrste.

Fondacija “Atelje za društvene promjene – ACT” planira intenzivirati aktivnosti i zahtijevati aktivnije djelovanje inspektorata. Aktivisti se nadaju da će politički zvaničnici prepoznati opasnosti ovakvih zahvata i odlučnije krenuti u borbu protiv kršenja zakonskih propisa.

Kusturica ističe da rijeka Bunica nije jedini primjer ovog problema. Obale Une, Neretve i Bosne također su uzurpirane stotinama nelegalnih objekata, što dodatno ugrožava prirodne resurse Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija