Magazinović i Dizdar u Tbilisiju: Za poštene i bolje izbore u BiH

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH, zajedno s Nerinom Dizdarom, ministrom u Vladi Federacije BiH i političkim direktorom SDP-a BiH, nalaze se u Tbilisiju u posjeti Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije.

Cilj njihove posjete je upoznavanje s primjenom izbornih tehnologija i bolje razumijevanje procesa izbora u kontekstu unapređenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Magazinović i Dizdar ističu važnost promjena Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao integritet izbornog procesa i spriječile manipulacije koje su kontaminirale prethodne izborne cikluse.

Oni smatraju da je krajnje vrijeme za djelovanje te naglašavaju da se protiv izmjena Zakona mogu jedino usprotiviti oni koji su se koristili nelegalnim metodama u prethodnim izborima.

Osim toga, Magazinović i Dizdar naglašavaju da korupcija u izbornom procesu stvara korijen za korupciju u društvu te da je važno promijeniti izborni sistem kako bi se spriječili takvi problemi.

U okviru posjete, Magazinović i Dizdar će imati niz sastanaka kako bi se upoznali s iskustvom tijela za provedbu izbora i drugih institucija u Gruziji. Organizator posjete je Misija OSCE-a u BiH, koja s podrškom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kraljevine Norveške sprovodi projekt “Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024. i 2026. godine u skladu s preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima”, kako je saopćeno iz SDP-a.

Međutim, postavlja se pitanje zašto tehničke izmjene Izbornog zakona nisu prioritet u planovima državne koalicije. Može li Trojka, koja čine Sjedinjene Američke Države, Europska Unija i Rusija, usloviti koalicione partnere usvajanjem ovih odredbi ukoliko im je to prioritet? Postoji li saglasnost unutar koalicije o tome ko blokira usvajanje ovih odredbi? Zbog čega stranke poput HDZ-a i SNSD-a određuju ritam donošenja odluka? Ova pitanja postavljaju ključne dileme u vezi sa budućnošću izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79