Majka čija se djevojčica zarazila salmonelom zbog Kinder čokolade opisala simptome: “Bila je toliko beživotna…”

Bilo je srceparajuće vidjeti kako moja inače aktivna djevojčica uopće nije svoja, dodala je majka.

Charlotte Wingfield objavila je fotografije svoje trogodišnje djevojčice Brooklyn-Mai, za koju tvrdi da se zarazila salmonelom nakon što je pojela Kinder jaje. Tvrdi da se djevojčica otrovala popularnom čokoladom, nakon čega joj je temperatura narasla na 39.

“Brooklyn-Mai nikad u životu nije bilo toliko loše kao kad sam je u ponedjeljak pokupila iz vrtića. Zaspala je u 21 sat i jedva se budila naredna 24 sata. Neprestano je drijemala. Narasla joj je temperatura i znala sam da nešto nije u redu. Posumnjala sam na trbušnu virozu pa mi je ljekar rekao da se sjetim što je jela tri prethodna dana. Potvrđeno je da je riječ o salmoneli kojom se zarazila uslijed konzumacije Kinder jaja u nedjelju”, napisala je u sada već viralnoj objavi na Facebooku uznemirena majka.

Kad je Brooklyn-Mai i bila budna, nije bila prisutna, tvrdi Wingfield.

“Bila je toliko beživotna, bilo je srceparajuće vidjeti kako moja inače aktivna djevojčica uopće nije svoja”, dodala je.

Ferrero zatvorio tvornicu čokolade

Kompanija Ferrero saopćila je da se njena tvornica u Arlonu zatvara prošle sedmice zbog sumnji na to da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendirala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

“Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva”, izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerovatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Državni inspektorat u Hrvatskoj izvijestio je krajem prošle i početkom ove sedmice o opozivu više Ferrerovih proizvoda iz linije Kinder zbog sumnje na to da bi mogli biti kontaminirani salmonelom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79