Majke Srebrenice i Žepe uputile pismo UN-u i EU: Zaustavite Dodika, zar ćete opet dozvoliti da se desi zločin?

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe uputile su pismo šefovima država članica Vijeća Sigurnosti UN-a, generalnom sekretaru UN, Generalnom sekretaru NATO i najvišim organima i pojedincima EU.

U svom pismu oni od međunarodne zajednice traže da zaustave Milorada Dodika i njegovu ratnohuškačku retoriku

– Do sada smo dva puta apelirali i pozivali člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da se zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH. Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske, navedeno je u pismu.

U pismu se dalje naglašava kako se Dodik, unatoč svim upozorenjima, neće zaustaviti, zbog čega zahtijevaju od UN-a i Vijeća sigurnosti da ispoštuju međunarodne konvencije o pravima i slobodama.

– Mi žrtve genocida nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom, ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve. Zbog toga od vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i naslijeđa dva UN suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, istaknuto je u pismu.

Navedeno je kako iskustvo rata i zločina zapisanih u međunarodnim presudama sve nas obavezuje, samim time i Dodika i Čubrilovića koji su pred NSRS postavili izazov ili rat ili ništa.

– Tražimo da spriječite konflikt i mogući zločin, jer upravo presude i vaša aktivnost devedestih godina prošlog vijeka da uspostavite ICTY i podržite njegov rad skoro 30 godina, dokaz je da je Pravda spora i dostižna i nada da se rat i zločin više nikada ne ponovi. Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina?, piše u pismu.

Oni ističu kako to nije u interesu nikoga osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđene ispred dva suda.

– Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT i njegov rad, posebno s toga što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Rusije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom. Još uvijek nećemo i ne želimo da vjerujemo da bi predsjednik Rusije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79