Makedonac osumnjičen za niz pljački na području BiH ponovo lišen slobode

A.B. (28) iz Bitolja, koji je “pao” zbog sumnje da je počinio niz nerasvijetljenih pljački na području Banje Luke, ponovo je lišen slobode, pišu banjalučki mediji.

Portal “Srpskainfo.com” piše da je policija u Federaciji BiH otkrila da je ovaj državljanin Sjeverne Makedonije učestvovao takođe u više do sada nerasvijetljenih pljački.

A.B. se sumnjiči da je pljačkao pune dvije godine i nije imao prijavljeno mjesto boravišta u BiH. Bezbjednosne službe tako uopšte nisu znale za njegov boravak, iako je on, prema pisanju pomenutog portala, u Sjevernoj Makedoniji poznat policiji.

A.B. je, navodno, lišen slobode slučajno, a svemu je kumovala neopreznost, jer je prilikom jedne neuspjele pljačke na području Banje Luke izgubio pasoš.

Osumnjičeni je ubrzo lociran u Sarajevu, pa je nakon zajedničke akcije lišen slobode i prebačen u Banja Luku.

Tokom kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Banja Luka A.B. je navodno priznao 20 teških krađa, odnosno pljački stanova u privatnom vlasništvu.

Sumnjiči se da je uz pomoć jataka, koji su mu tipovali stanove, pljačkao od 2017. godine.

Neimenovani izvor blizak policiji, otkrio je i da je A.B. u Sjevernoj Makedoniji poznat kao osoba koja je dolazila u sukobe sa zakonom.

On je navodno predat Službi za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka.

“Osumnjičeni A.B, koji je lišen slobode u okviru operativne akcije kodnog naziva ‘Bitola’, predat je Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Banja Luka, nakon što je utvrđeno da isti nije prijavio boravak na području Republike Srpske, odnosno BiH, kako je to propisano Zakonom o strancima BiH. Takođe, imenovani je nakon provedenog postupka u nadležnom Terenskom centru ponovo lišen slobode (na osnovu raspisane potrage) i predat policijskim organima Federacije BiH, s ciljem preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, a sve uz saglasnost nadležnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjam Luka – navodi se u odgovoru Policijske uprave Banja Luka.

Iz PU Banja Luka su dodali kako je operativna akcija kodnog naziva “Bitola” i dalje u toku.

“U okviru akcije prikupljaju se dokazi i obavještenja o saučesnicima osumnjičenog. U cilju zaštite podataka aktuelne istrage, nismo u mogućnosti da damo više informacija. Ukoliko dođemo do novih saznanja, po realizaciji predmetnih aktivnosti javnost će o tome biti blagovremeno informisana – zaključili su iz Policijske uprave Banja Luka.

Prema navodima iz Policijske uprave Banja Luka, materijalna šteta napravljena tokom pljački za koje se A.B. sumnjiči procijenjena je na više od 100.000 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79