“Mala bara, puno krokodila”: Može li Dodik ispuniti želje koalicionih partnera

Iako Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije objavila rezultate ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske, pa samim tim se ne zna ko će biti ovlašten da imenuje mandatara sa sastav nove Vlade, borba za što bolje pozicije i ministarske fotelje u izvršnoj vlasti već uveliko traje.

Kako za Srpskainfo otkrivaju odlično obaviješteni izvori, apetiti koalicionih partnera SNSD, kao i onih koji se vide kao dio nove vlasti u Srpskoj već su počeli da se ispostavljaju na račun najveće političke partije, koja će, prema do sada objavljenim rezultatima, imati većinu i u budućem sazivu parlamenta Srpske.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, lider SNSD Milorad Dodik naći će se pred velikim mukama kako zadovoljiti ambicije koalicionih partnera, ali i pojedinih struja unutar samog SNSD.

– Iako je još rano da se počne s ozbiljnim pregovorima o formiranju nove Vlade RS, stranke koje su u koaliciji s SNSD već su počele da ispostavljaju svoje zahtjeve kad je u pitanju formiranje izvršne vlasti. Prema nekim projekcijama, SP Petra Đokića trebalo bi da pripadnu dvije ministarske fotelje u novom sazivu Vlade, Demos takođe traži dva ministarstva, Ujedinjenoj Srpskoj bi trebalo da pripadne jedno ministarstvo, isto kao i NPS Darka Banjca, a za ministarsku funkciju bori se i NDP Dragana Čavića – tvrde izvori Srpskainfo.

Oni dodaju da bi po jedna ministarska fotelja u novoj Vladi Republike Srpske trebalo da bude rezervisana i za DNS i SPS, partije koje su ranije bile članovi vladajuće koalicije, a za koje se u posljednje vrijeme sve češče spekuliše da su blizu povratka u „staro jato“.

– Ako se svakom od navedenih izađe u susret, to bi značilo da SNSD, kao najvećoj stranci u koaliciji, treba da ostane sedam ministarskih mjesta. Ono što je zanimljivo jeste to da je zahtjev za jednu ministarsku fotelju ispostavio i Obren Petrović, šef dobojskog SNSD, koji smatra da je na osnovu izbornih rezultata više nego dovoljno „zadužio“ Dodika da nekom od njegovih kadrova povjeri ministarsku dužnost u novom sazivu Vlade – otkrivaju naši izvori.

Politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo kaže da bi se spekulacije o načinu na koji će biti formirana nova Vlada Republike Srpske najbolje mogle opisati izrekom „mala bara, puno krokodila“.

– Politika kreiranja političkih trabanata, koji su u proteklih osam godina služili da bi se krpila većina, sada se vraća kao bumerang Dodiku i SNSD. Mnogo je bilo lakše funkcionisati kada su kolač vlasti dijelile svega tri partije (SNSD, DNS, SP), nego sada, kada će taj broj biti duplo veći. S druge strane, SNSD će većinu praviti sa pojedincima koji su svoje karijere izgradili na bazi političke korupcije i oni, kao takvi, svakako nisu garancija da sutra neće odletjeti u “toplije krajeve”, ako im u koaliciji s SNSD eventualno “zahladni” – kaže Kuzmanović.

On smatra da će SNSD, prema njegovim riječima, morati da pravi ogromne ustupke koalicionim partnerima kako bi se formirala vlast, te da koncentracija moći u rukama jednog čovjeka neće biti ni približno velika kako je to bio slučaj ranijih godina.

– Sve partije koje su kandidati za ulazak u vlast su približno iste snage. SNSD neće imati izbora i sigurno je da će barem pola, a možda čak i više ministarstava u Vladi RS morati da prepusti koalicionim partnerima koji imaju ogromne apetite. U cijelom procesu formiranja vlasti ne treba zaboraviti ni SDS i PDP. Poznato je da su poslanici SDS prelijetali i ranije, a da li će se ista praksa nastaviti i u ovom ciklusu i da li će im se u tom biznisu možda pridružiti neko iz PDP, ostaje nam da vidimo. Koliko god SNSD imao poslanika i pobijedio na svim nivoima, evidentno je da moć Milorada Dodika polagano slabi, naročito ako imamo u vidu da je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo da Željka Cvijanović ima čak nekoliko desetina hiljada glasova više od predsjednika SNSD – ističe Kuzmanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79