Marinko Čavara odbio zahtjev za pomilovanje Muamera Topalovića, trostrukog ubice iz Konjica

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odbio je dati pomilovanje za 10 osuđenika. Među njima je i Muamer Topalović, trostruki ubica iz Konjica.

Topalović je osuđen u martu 2003. godine na kaznu zatvora od 35 godina zbog ubistva tri člana hrvatske porodice Anđelić u Kostajnici kod Konjica.

Kantonalni sud u Mostaru tada je utvrdio da se radi o ubistvu počinjenom iz vjerskih i nacionalnih pobuda.

Čavara, inače visoki dužnosnik HDZ-a BiH, odbio je zahtjeve za pomilovanje Senada (Bahrija) Joldića, Ademir (Rasina) Pezo, Ševal (Rahmana) Delić, Edin (Džemala) Hajlovca.

Također, odbijeni su i zahtjevi Irnesa Mujabašića, Halima Šarančića, Elvira Šabanovića, Nihada Novalića, Ante Čečure.

Predsjednik FBiH ipak je uvažio zahtjev Rijada Šehića da se djelimično oslobodi kazne zatvora.

Presudom Općinskog suda Bugojno on je 6. marta 2019. godine osuđen za krivična djela “primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. stav 1. i “krivotvorenje službene isprave” iz člana 389. stav 1. u vezi s članom 31. KZ F BiH, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda Novi Travnik, broj 46 0 K 054456 19 Kž od 04.10.2019. godine, preinačena je prvostepena presuda, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Čavarinom odlukom Šehić se oslobađa izdržavanja kazne zatvora za period od tri mjeseca prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79