Marjanović: Građani se ponašaju onako kako se država odnosi prema njima

Gost Federacije danas bio je Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa.

Kaže da imamo nove sojeve koji se brže šire, pa je bilo za očekivati da se broj oboljelih poveća.

“Sa druge strane, da su lideri odradili dobro svoj posao i da su neke stvari bile realizirane na vrijeme, da je vakcinacija počela kaou nekim ozbiljnijim zemljama, da su neke mjere bile poštovane kada su trebale da budu i da se možda i mi svi nismo malo opustili, rezultati bi bili možda malo drugačiji. Građani se ponašaju samo onako kako se država odnosi prema njima, a trebamo svi shvatiti da smo već godinu dana u ovome, da pažnja može da popusti, da smo svi umorni, ali mislim da je vrijeme da lideri stanu pred nas i kažu kakvi su planovi da nam pokažu šta su uradili da se pandemija smiri. Mogu da poručim svima da je virus isti, na isti način se štitimo i hajde malo da se uozbiljimo.”

Na pitanje zašto nije bilo represivnijih mjera, kaže: “Karantin nije rješenje. Karantin je kupovanje vremena. Možete vi sprovesti strože mjere, ali onda morate da napravite jasno planiranje i da imate jasnu ideju šta ćete tokom tim strožih mjera da uradite. Samo zatvoriti nekoga, a ništa ne raditi je pogrešno.Ova borba protiv virusa traje već godinu dana. Ozbiljne države su za tih 365 dana napravile određene sisteme i modele. Mi smo i ovaj put pokazali da, kada treba nešto sistemski da uradimo, nerijetko zakažemo.”

Navodi da je teško napraviti bilo kakvu predikciju koliko će talasa biti.

“Biće ih onoliko koliko mi dozvolimo. Naša zemlja je zadnja u redu za nabavku vakcine što jednostavno pokazuje da diplomatski ne stojimo dobro i da ljudi koji rade taj posao, nisu ga dobro uradili. Ne bih rekao da je vakcina jedini način za zaštitu, ali je u ovom momentu to definitivno
najefikasnije oruđe koje imamo. Lockdown ne bi ništa značio ako se u tom periodu ne nabavi dovoljan broj vakcina, da barem započnete ozbiljniju imunizaciju.”

Samtra da će prvi sistem vakcinacije biti najteži.

“Tu ćete imati direktnu borbu sa pošasti koja se već poprilično proširila. Jako je bitno napraviti prostor u kojem ćete imati mnogo veći broj vakcinisanih na ove sojeve koji već kruže i u tom prostoru virus će udarati u zidove i neće imati gdje da se širi. Vrlo je vjerovatno da će se pojaviti neki novi sojevi. Ako budemo odradili sve kako treba doći ćemo u poziciju da će nam to biti otprilike kao vakcina protiv gripe. Ni tu vakcinu ne uzimaju svi, nego određeni broj iz rizične grupe. To strašenje da ćemo se svake godine morati vakcinisati ne stoji.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79