Marko Trifković osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo sarajevskih policajaca

Kantonalni sud u Sarajevu danas je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Marko Trifković potpisao s Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Trifković je osuđen na 15 godina zatvora za svoju ulogu u ubistvu pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje se dogodilo 26. oktobra 2018. godine.

Sudija Igor Todorović je, nakon prihvatanja sporazuma, izrekao presudu kojom se Trifković osuđuje na 15 godina zatvora. Tužiteljica Aida Topalović istakla je da je dogovorena kazna adekvatna za zločin za koji je Trifković optužen. Nakon izricanja presude, Trifkoviću je produžen pritvor i vraćen je u KPZ Zenica.

Trifkovićev predmet je izdvojen iz slučaja ostalih optuženih, Save Marinkovića i Aleksandra Macana, kojima se također sudi za ubistvo dvojice policajaca.

Prema optužnici, Marinković je ispalio najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza na policajce Šehovića i Vujinovića. Šehović je preminuo na licu mjesta, dok je Vujinović podlegao povredama nekoliko sati kasnije.

Na kobno jutro, 26. oktobra 2018. godine, oko 04:15 sati, Marinković, Macan i Trifković su stigli na Alipašino Polje u crnom Seatu Leonu, koji su prethodno ukrali. Trifković je, prema optužnici, bio zadužen za otvaranje automobila i pripremu za krađu, dok je Macan sjedio u kabini Golfa 6 hrvatskih registracija. Marinković je ostao u Seatu i čuvao stražu.

Kada je policijsko vozilo s Šehovićem i Vujinovićem naišlo, Marinković je zapucao iz puškomitraljeza. Nakon pucnjave, optuženi su pobjegli prema Lukavici i Palama, gdje su rastavili vozilo i puškomitraljez na dijelove i zakopali ih.

Ova presuda predstavlja prvi korak ka pravdi za porodice ubijenih policajaca i signalizira nastavak pravnog procesa protiv ostalih optuženih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79