Crna lista – crni dani: Američke sankcije učinile svoje, raspala se Infinity grupa

Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity international gorup, potvrdio je da je zbog američkih sankcija ugrožen veliki broj projekata koji su za osnovno funkcioniranje Republike Srpske, kao npr. sistem u Poreskoj upravi ili Geodetskoj upravi…

“Ono što je specifično jeste da je Đorđe Đurić odlučio da izađe iz posla, tako da Infinity grupa neće ovako dalje poslovati i u ovom obliku. Odlučili smo da uđemo u pregovore sa Đurićem da mi preuzmemo sve kompanije iz ove grupe”, kazao je Vujić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su američke sankcije učinile svoje i Infinity grupa u ovom obliku više ne može da funkcioniše.

“Vlasnik Infinity grupe je Đorđe Đurić. Sankcije su učinile svoje, i Infinity u ovom obliku više ne može da funkcioniše. Naši razgovori su kakav će biti model, a to zavisi od Đurića”, kazao je Vujić.

On je potvrdio da očekuju i gašenje računa, jer su ih, kako je naveo, već kontaktirale banke.

“Od jedne američke kompanije smo dobili informaciju da možemo da radimo s njima do 14. avgusta”, kazao je Vujić, koji je dodao da “Igor Dodik nema nikakvo vlasništvo i da nikada nikakav ugovoreni posao s njim nije postojao”.

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je prošle sedmice na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje, kako navode, osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite imenovane vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una). Dodaje se da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa. Američke sankcije je dobio i vlasnik grupa Infiniti Đorđe Đurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79