Douglas Jones imenovan za novog američkog ambasadora u BiH

state.gov

Crnogorski portal Žurnal.me ekskluzivno saznaje da je imenovan novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Radi se o iskusnom diplomati Douglasu D. Jonesu, koji je veći dio svoje karijere proveo služeći u regionu zapadnog Balkana.

Jones je prethodno obavljao odgovorne funkcije u ambasadi SAD u Podgorici, Crna Gora.

Predsjedništvo BiH je još prije nekoliko sedmica dalo agreman za njegovo imenovanje. Trenutni ambasador Michael Murphy broji posljednje dane u Sarajevu, dok se Jones trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije.

Douglas D. Jones je preuzeo dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021. godine. Nadgledao je evropsku sigurnost, uključujući NATO, OEBS, kontrolu konvencionalnog naoružanja, kao i sigurnost u Sjevernoj Evropi, UK, Irskoj, nordijskim i baltičkim zemljama, te arktičku sigurnost. Također je služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u od augusta 2018. do septembra 2021.

Jones ima bogatu diplomatsku karijeru, uključujući pozicije zamjenika šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i različite uloge u Državnom sekretarijatu i Savjetu za nacionalnu sigurnost.

Posjeduje diplome sa Bowdoin koledža i magisterij iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Princeton.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79