Čović najavio sastanak u Mostaru: Provjera stabilnosti koalicije

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se u ponedjeljak u Mostaru održati sastanak stranaka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog sastanka je otvoriti pregovarački proces s Evropskom unijom u oktobru, ali ključni preduslovi su funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou te usvajanje Budžeta BiH.

Čović je istakao da bi sastanak trebao dati odgovore na neka važna pitanja, uključujući pitanje postoji li još uvijek partnerstvo u koaliciji. “Vidimo da na mnogim mjestima koalicija ne funkcionira usaglašeno, te se u javnosti često čuju potpuno suprotni stavovi nekih aktera u vlasti,” izjavio je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik također je potvrdio svoje prisustvo na sastanku. Dodik je naglasio da se ne može ući u Evropu instrumentalizacijom pravosuđa, kršenjem Ustava i zakona. “EU je skup pravila i propisa koji se moraju poštovati,” rekao je Dodik, najavljujući da će pokušati to objasniti bošnjačkim partnerima u Mostaru.

Lider NIP-a, Elmedin Konaković, također je potvrdio svoj odlazak na sastanak za Vijesti.ba. “Mnoge zemlje koje su članice EU nisu imale ovako povoljne uvjete za daljnji napredak, rast i integraciju. Nekoliko zakona su tehničke naravi, osim što Dodik insistira na sudovima u Banjaluci zbog svojih privatnih procesa. Drugih prepreka nema da se ti zakoni usvoje i da se Plan rasta realizira bržom dinamikom. Zbog toga se odazivam na sve moguće sastanke, pogotovo one koji se tiču funkcionisanja državne vlasti,” izjavio je Konaković.

Ovaj sastanak bi trebao rasvijetliti trenutnu situaciju u koaliciji i odrediti daljnje korake u pravcu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79