Mašine u Binasu mjesecima stoje: Za godinu dana profitabilna firma pretvorena u gubitaša

Radnici Binasa iz Bugojna koji čekaju petu plaću i isplatu četiri topla obroka danas su kucali direktoru na vrata. Nije im otvorio, a pokušao je da im i zabrani ulaz u fabriku.

– Od kada je Enes Memić preuzeo firmu sve je krenulo niz brdo. Kada je došao na lageru je imao 3,5 miliona robe. Njegovim dolaskom prepolovili su se godišnji prihodi, a prema našim informacijama od svog prethodnika je zaradio pet puta manje. Mi već dugo vremena ne palimo mašine, a hale se kreče i sređuju, pa se pitamo šta se događa, rekli su nam predstavnici radnika.

Direktor ne priča s radnicima, nije ništa drugačije ni sa novinarima. Na naše pozive i upite nije odgovarao. Prema izvještaju o poslavanju iz 2020. godine moglo bi se i naslutiti zašto. U odnosu na prethodnu godinu prihodi Binasa pali su za 4 miliona maraka, dok su rashodi porasli za 3,3 miliona maraka.

Gubitak iznad visine kapitala je 1,8 miliona maraka, što bi moglo nagovijestiti da je firma zrela za stečaja. Ukupne obaveze Binasa iznose 32,1 miliona maraka, a u strukturi duga najveća su potraživanja radnika koja su oko 12 miliona, ili 37,2 ukupnog duga. Radnici traže smjenu direktora. Ministar industrije i energetike FBiH Nermin Džindić dijeli njihovo mišljenje, ali po tom pitanju ne radi ništa jer je direktor kadar SDA. Pred izbore Bakir Izetbegović, predsjednik stranke, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH i federalni premijer Fadil Novalić su obećali razvoj firme i rast prihoda.

– Svjestan sam da se radnici plaše za svoju sudbinu i razumijem ih. Prema mojim informacijama firma je likvidna, a problem s plaćama je nastao jer nisu naplaćena dugovanja od 4,5 miliona maraka. Kao Vlada mi ćemo intervenirati i već danas bi trebala biti operativna sredstva za jednu plaću. Naredne sedmice bi se trebala isplatiti još jedna, a u septembru ćemo probati osigurati isplatu dvije zaostale plaće, a direktoru će biti jasno naznačeno šta se od njega očekuje”, rekao nam je Džindić.

Ministarstvu su prezentirane informacije prema kojima bi Binas do kraja godine trebao ostvariti promet od 10 miliona maraka. To se čini kao naučna fantastika obzirom da je do sada fakturisano oko 700.000 KM.

– Zbog problema u naplati informisan sam da se fakturiše samo neophodno kako se ne bi stvarao trošak PDV-a, istakao je ministar.

Radnici ne vjeruju, jer tu priču stalno slušaju. Njihov argument su ugašene mašine, a prema njihovim informacijama na zalihama nema više puno robe, ali ni materijala. U izvještaju za 2020. godinu se ukazuje da analize konta gotovih proizvoda ukazuju na postojanje problema u proizvodnji. Također analizom poslovanja utvrđeno je spor koeficijent obrta, te nizak koeficijent prinosa. U Binasu bi imali šta raditi i istražni organi, a na to najbolje ukazuje podatak da se nije riješilo evidentiranje škarta, a poznato je da se od toga može ostvariti značajan prihod od kojeg Binas za sada nema ništa.

U cijeloj situaciji najteže je radnicima kojima je ugroženo pravo na liječenje jer im kako tvrde knjižice ovjeravaju samo na dan, s tim da i za to treba imati štelu. Binas je po svemu sudeći perspektivna fabrika. „2018 i 2019 firma je poslovala pozitivno sa dobiti od 1,4 miliona u 2018. i 3,6 miliona KM u 2019. U 2020. evidentiran je gubitak od 3,3 miliona maraka što pokazuje da su politike promašile sa kadrovskim rješenjem. Ako ipak nije do znanja onda su u Binasu svi u problemu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79