Matej bi mogao izgledati potpuno drugačije: Ako je živ prepoznat će te ga ovako

Matej bi mogao izgledati potpuno drugačije: Ako je živ prepoznat će te ga ovako


Splićaninu Mateju Perišu (27) svaki trag se izgubio u Beogradu uoči dočeka Nove godine, kada je istrčao iz kluba „Gotik“ u Beton hali u kojem je bio sa svojim društvom, a svi uključeni u slučaj pokušavaju da skinu dio po dio misterije oko njegovog nestanka.

Svaka informacija koja bi mogla da pomogne istrazi je dobrodošla, ali postavlja se pitanje kako prepoznati Mateja poslije toliko vremena i kako neko može da pruži kredibilnu informaciju ako je mladić iz bilo kog razloga promijenio izgled.

Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima uključila se juče u „Puls Srbije“ ana Kurir televiziji i govorila o ovom slučaju.

Kako prepoznati osobu nakon toliko vremena? Prvo moramo da naglasimo da kada su u pitanju muškarci, samim tim što im rastu brada i kosa, već nakon sedam do deset dana postaju djelimično neprepoznatljivi. U ovom slučaju je prošlo dosta vremena. Ljudi mogu da povećanom ili smanjenom kilažom, dužom ili kraćom kosom, postanu neprepoznatljivi. Itekako mogu promijeniti svoj opis. Čak i stavljanje naočara može da izmijeni opis dosta – rekla je Jovanović.

Ona naglašava da bi Matej, ukoliko je živ, mogao da izgleda potpuno drugačije.

Moramo se voditi određenim znakovima prepoznavanja, na primjer, mladežima, bojom očiju, oblikom obrva, ožiljcima… Visina i biljeg na tijelu mogu biti od pomoći. Kada je u pitanju vizuelizacija, jako je važno voditi se time da se gleda ono što je prepoznatljivo kod njih. Ne možemo se voditi ni bojom kose, ni bojom brade nakon toliko vremena. Foto-roboti su nešto što je veoma bitno i što pomaže dosta. Samo farbanje ili skraćivanje kose, ili stavljanje naočara može mnogo promijeniti opis – objasnila je sagovornica za Kurir televiziju.
Ono što je karakteristično kod Mateja Periša je to što ima razmak između zuba, visok je 187 centimetara i ima izrazito plave oči.

Iako je srbijanska policija napravila kompletnu rekonstrukciju Matejevog kretanja u noći nestanka, a kamere su ga posljednji put snimile kako se spušta ka rijeci Savi kod restorana „Sava nova“ na Sava promenadi, mnogi se i dalje nadaju da je mladić živ i da se negdje skriva. Tako je prošle sedmice pometnju napravila manekenka iz Hrvatske Lidija A., koja je na svom Instagramu alarmirala javnost da je u Minhenu vidjela mladića „koji je isti Matej“ kako podiže pare na bankomatu.

O objavi manekenke govorio je i Nenad Periš, Matejev otac, koji je već skoro dva mjeseca u Beogradu, gdje prati potragu za sinom i ne gubi nadu.

Poslao sam poruku policiji i oni su mi odgovorili u vezi sa ličnim dokumentima. Naime, kod mene se nalazi njegova lična karta, a kod kuće u Splitu je pasoš. Policija mi je rekla da radi provjeru s njemačkom policijom i da je to policijska stvar koju će oni sigurno provjeriti i dobiti informaciju o čemu se tačno radi. Dosad je bilo mnogo takvih informacija, koje su se, nažalost, pokazale neistinite – rekao je ranije Nenad.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija