Medicinska sestra Bediha Palo: Ni u najtežim trenucima se nisam bojala koronavirusa

Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara pod sloganom “Sestrinstvo – glas koji vodi: sestrinstvom do zdravlja u svijetu” obilježava se danas. Tim povodom, posjetili smo JU Dom zdravlja Novi Grad u Sarajevu, a naš domaćin bila je glavna sestra Bediha Palo.
Ove godine on je poseban iz dva razloga. Jedan od njih je jer se obilježava u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

Medicinske sestre preuzele su veliki teret u vrijeme pandemije koronavirusa. Njihov zadatak bio je, kako nam kaže sestra Palo, onaj najvažniji, a to je organizacijski dio.

“Veoma je važan zadatak koji smo imali, a to je složiti timove ljekara i sestara i naravno svih službi. U startu smo se dobro organizovali, napravili trijažu kako bismo imali uvid u ulazak pacijenata kojima smo na startu dali maske i rukavice na ulazu”, priča nam Palo.

Medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60 posto radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima blizu 30 miliona, a u BiH oko 20.000. Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici s kojima pacijenti ostvaruju kontakt.

“Imali smo H timove, uspjeli smo na početku kupiti zaštitna odijela za naše ljekare koji su na prvoj liniji fronta radili s pacijentima. Samim tim smo se uspjeli zaštititi. Jesmo na početku imali malo problema s maskama, sami smo pravili maske, dezinfekciona sredstva, to su bili naši prvi koraci u borbi s pandemijom”, govori Palo.

Ipak, smatra kako je najgore iza nas te priznaje da se ni u najtežim trenucima nije bojala koronavirusa.

“Nije me bilo strah, i dalje sam uvjerena da smo ovo pobijedili, jer mi kao narod imamo dobru naviku pranja ruku, odnosno održavanja higijene. Ako pratimo stručnjake, oni predviđaju u velikom procentu drugi val krajem septembra, pa i ako bude, lakše ćemo proći kroz to, jer ćemo biti spremni, imamo zalihe i sad znamo kako se ponašati”, smatra Palo.

Na kraju je čestitala i Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara kolegama u Kantonu Sarajevo i šire.

“Sestrinstvo kao profesija je najstarija profesija u zdravstvu. Utemeljiteljica sestrinstva Florence Nightingale je još u to vrijeme promovisala higijenu zdravstva koja je itekako pomogla da prebrodimo COVID 19”, zaključila je Palo.

Foto: I. Š./Klix.ba

Foto: I. Š./Klix.ba

Tim povodom na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjoj Luci Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu te videoprojekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog dvora danas će biti prikazana poruka “Jednom kad sve ovo prođe, pamtit ćemo da ste bili tu za nas” prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79