Medicinska sestra iz Srbije uživo na TikToku prenosila porođaj

Jutros je više od 200 ljudi u Srbiji pratilo prenos porođaja u ginekološkoj klinici Narodni front. Medicinska sestra te klinike prenosila je porođaj uživo na društvenoj mreži TikTok.

“Je li moguće da kao društvo više nemamo svijesti šta je ispravno, a šta nije? Je li moguće da neko misli da nešto tako intimno kao porođaj treba streamati?”-

“TikTok račun, kao i svi doktori na porođaju koji su znali da se prenosi uživo zaslužuju snositi kaznenu, a svakako i građansku odgovornost”, samo su neki od komentara.

Snimanje i objavljivanje porođaja strogo je zabranjeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Srbije, a Uprava klinike izjavila je da najoštrije osuđuje taj postupak medicinske sestre i navodi da je ona po hitnom postupku suspendirana te da je pokrenut i disciplinski postupak.

Ubrzo nakon toga, oglasila se i medicinska sestra klinike koja je kazala da je sasvim slučajno kamera telefona ostala upaljena.

“Želim da objasnim uživo snimak koji je emitovan sa mog profila u periodu od 04.00 do 05.00 sati dana 26. aprila 2023. Snimak je nastao nenamjerno. U noćnom dežurstvu svi smo svjesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvjesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik Toku. Prije poziva u sali smo gledali Tik Tok i to je posljednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svjestan da odloženi telefon vrši prenos uživo. Snimak je nastao spontano. Osim pacijenta, vidim se i ja gdje se spremam za operaciju i učestvujem u istoj”, navela je ona.

Zatim se javno izvinila pacijetnici koja se porađala, kao i njenoj porodici.

“Ja se izvinjavam pacijentu kojoj je povrijeđena privatnost, pacijentkininoj porodici kao i široj javnosti. Ja sam medicinska sestra – instrumentarka unazad 14 godina i ciijeli svoj radni vijek gradila odnos izmedu pacijenta i medicinske sestre na principima sestrinske etike i prema dobrim pravilima struke. Najiskrenije mi je žao što je nastao uživo prijenos jer moje aktivnosti na Tik Toku su bile usmjerene uglavnom na moju porodicu, prijatelje i na edukativni sadržaj koji ni u jednom videu nije sadrzavao podatke o ličnosti niti bio u suprotnosti sa medicinskom etikom. Još jednom, ponavljam da mi je duboko žao i da se iskreno izvinjavam pacijentkinji, njenoj porodici, klinici koja me hrani, svim svojim kolegama i cjelokupnoj javnosti”, istakla je ona, prenosi Blic.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79