Mediji u Srbiji tvrde: Lažne dojave bombi su stizale iz sedam zemalja svijeta

Identifikovane su lokacije ukupno 19 email adresa – 18 adresa Gmail servisa i jedna email adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Identifikaciju su vršili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Pripadnici srbijanske policije identifikovali su i osobe koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo prijetnje iste sadržine, saopštio je MUP.

“U cilju identifikacije pošiljalaca ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom Google”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je 11. marta ove godine do danas, putem emaila ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama. Prijeteće poruke su upućivane sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

“Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam osoba, državljana Srbije – uhapšene su dvije osobe, a protiv još šest maloljetnih osoba podnesene su krivične prijave u redovnom postupku”, ističe se u saopštenju.

Samo u posljednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne, zaključuje se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79