Među oboljelom djecom od koronavirusa u BiH pojavio se i Kawasaki sindrom!

Tokom jučerašnjeg dana Krizni štab KS je donio nove mjere koje podrazumijevaju produženje lockdowna i ovu sedmicu uz pojačanje drugih epidemioloških mjera, rekao je Haris Vranić ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je kako su donijeli odluku da se uvede online nastava jer je dokazano da su i djeca značajni prenosioci virusa.

Tvrdi kako je trenutno osmero djece na liječenju od Covida, od kojih jedno ima i Kawasaki sindrom.

-Ulazimo u treći talas, koji je različit od prva dva talasa. Od decembra do januara britanski soj je bio od 25 posto ispitanika, sada je on na 86 posto. Ovaj soj izaziva jako brzi prenos virusa između osoba. Kod prošlog soja smo čekali pet do osam dana da bi se razvila klinička slika, a sada je potrebno dva dana, kazao je Vranić.

-U petak smo imali 860 pozitivnih, današnji broj je 503 što pokazuje da i djelimični lockdwown daje rezultate jer osnovna premisa zaustavljana epidemije je obustavljane kontakata. Tokom jučerašnjeg dana Krizni štab KS je donio nove mjere koje podrazumijevaju produženje lockdowna i ovu sedmicu uz pojačanje drugih epidemioloških mjera, rekao je Vranić.

Naglasio je kako je problem zdravstveno osoblje koje je na izmaku snaga te podsjetio kako je 16 ljekara u BiH preminulo od posljedica Covida.

-Svaki dan imamo ispad ljekara, medicinskog i nemedicinskog kadra, šofera i moramo stalno da se pregrupišemo. Apelujemo na građane da shvate ozbiljnost situacije, poručio je Vranić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79