Medvjed fotografisan na putu iznad Milića: “Medo medo, izašao si ranije😊❤️”

Medvjed fotografisan na putu iznad Milića: “Medo medo, izašao si ranije😊❤️”


Bosanski medvjed zabilježen je na lokalitetu grada Milića a fotografiju donose kolege sa portala GornjiVakuf.

Kao što se može vidjeti, ovaj veliki medvjed izašao je radnije iz zimskog sna. Zabilježen je na lokalnom putu kojeg koriste vozači ali i građani grada Milića.

Medvjed fotografisan na putu iznad Milića. Oprez! Medved fotografisan na putu iznad Milića (BiH) Izgleda da meda osjetio proljeće i da neće biti toliko polarnih temperatura.
Medo medo moj izašao si ranije😊❤️

Na Facebook-u su građani oduševljeni što vide ovu prelijepu životu, ali mislimo da baš ne bi bili, kad bi je vidjeli uživo 🙂

Mora se malo prošetati sišao da vidi kako živimo 😂😁😂😁.Eto nam ga u srijedu i na pijacu 😂😂😂

Znaci nema vise zime jake cim je medo izaso iz peciine 😊

Kud se ovaj ranije probudio?!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Kako izbjeći napad medvjeda

Prije svega, najbitnije se dobro pripremiti i znati je li područje u kojem boravite ili se rekreirate nastanjeno medvjedima. Takve informacije možete dobiti od lokalnih lovačkih društava, veterinara, planinarskih društava i uljudnijeg dijela lokalnog stanovništva. Osoba koja želi izbjeći susret s medvjedom treba biti svjesna da se nalazi u medvjeđem staništu te prilagoditi svoje ponašanje okruženju. Uz uočavanje zvukova i promatranje okoline bitno je kretati se danju po uhodanim markiranim stazama, a izbjegavati noćno hodanje s time da se preporuča srednja glasnoća razgovora ukoliko ste u društvu (ne dovikivanje), a ukoliko ste sami hodajte glasnije – udarajte jače cipelama ili povremeno sa planinarskim štapom ili kakvom granom udarite po podlozi kako bi napravili slabiju do osrednju razinu buke.

Obratite pozornost i na smjer vjetra, ako vjetar puše u smjeru vašeg kretanja, vrlo vjerojatno će vas životinje osjetiti te se preporuča na vrijeme skloniti s rute i raditi nešto jaču buku od one opisane u prethodnom odlomku. Ukoliko sretnete medvjeda na relativno bliskoj udaljenosti (do otrpilike 20 m) nikako nemojte proizvoditi metalne zvukove, lupkati štapovima za hodanje, škljocati fotoaparatom i sl., ne vičite na medvjeda i nemojte ga pokušavati otjerati bukom. Prilikom ulaska u nepregledna mjesta, guštike, veće malinjake, grmlje, među stijenje, poželjno je biti glasniji jer upravo na takvim mjestima može doći do neočekivanih susreta.

Imajte na umu da svaki medvjed ima svoj sigurnosni krug, prostor unutar kojega smatra svaki ulazak čovjeka kao napad na sebe i tada se brani. Taj sigurnosni krug je različit za svakog medvjeda, obično je za medvjede samce nekih 10tak metara, a za ženke s mladima oko 30 metara.

Obrana od napada medvjedaU slučaju napada treba pokušati ostati što mirniji, pokušati napad dočekati staložen jer postoji mogućnost da se prilikom samog kretanja prema čovjeku, medvjed predomisli i okrene, ali ako nastavi treba se baciti na pod licem dolje i rukama pokriti glavu (prekrižiti ruke iza vrata i laktovima zaštiti lice). Medvjed tada najčešće onjuši čovjeka ili ga gura šapama, pokušava ga pokriti lišćem i zemljom te nakon nekog vremena shvati da mu čovjek nije opasnost i potom ode.

Ako se s medvjedom nađete licem u lice u neposrednoj blizini, tada valja mirno izdržati taj kontakt koji može trajati i do pola sata. Pritom bi trebalo skrenuti pogled, jer životinje zurenje smatraju izravnom prijetnjom i izazovom, zaustaviti kretanje (ne činiti nagle pokrete), ne govoriti glasno, eventualno šaptom i čekati da medvjedu prođe šok te da se okrene i ode. Tokom toga perioda on može bučno disati, puhati, brundati, ali to treba izdržati mirno, jer svaki nagli pokret će izazvati napad, a zbog blizine je teško umaknuti kandžama i zubima.

Medvjed u svojoj namjeri da se obrani ili dokaže da je gospodar situacije poduzima dvije vrste napada: lažni i pravi.

Kod lažnog napada medvjed želi dokazati da je jači i veći, želi otjerati čovjeka ili najčešće drugog medvjeda. Prepoznajemo ga po tome što medvjed još iz daljine poskoči, napravi par brzih, velikih, trčećih koraka prema suparniku (medvjedu ili rijetko čovjeku) dok se ovaj ne okrene i počne uzmicati, a tada se zaustavi. Lažni napad možemo zaustaviti energičnom kretnjom, povikom, dizanjem ruku i sl.

Kada ste sigurni da vas je medvjed vidio (nema dvojbe zbog čega ide prema vama) i kreće se korakom dok ne gleda u vas nego negdje u stranu ili ide direktno hodom na vas dok mu je glava u poluspuštenom položaju s poluotvorenim ustima – to je pravi napad koji može biti iznimno opasan i smrtonosan. U toj situaciji ili ako je medvjed dalje i ako se ocijeni da se može pobjeći – udaljite se, a ako je napad već počeo bacite se na tlo i postupite po prethodnim napucima.

Ukoliko se nalazite u području gdje je velika vjerojatnost za susret s medvjedom, preporuka je opskrbiti se paprenim sprejem ili bilo kakvim sprejem protiv medvjeda.

Najčešće reakcije medvjeda kada zamijeti ljudsko prisustvo su:

Medvjed odmah napusti područje, u mnogim slučajevima čak i prije nego što mi otkrijemo njegovu prisutnost.
Medvjed se diže na stražnje noge kako bi bolje pregledao svoju okolinu. Ovo nije agresivan stav. U tom slučaju pokažite svoju prisutnost govoreći mirno – tako će medvjed prepoznati ljudsku prisutnost i povući se.

Kako se ponašati:

Medvjedi u Europi ne napadaju ljude iz agresije, nego zbog straha ili osjećaja ugroženosti.
Kad ugledate medvjeda iz daljine, povucite se polako u smjeru svog dolaska i dajte medvjedu dovoljno prostora da nastavi svoj put. Nikada nemojte bježati!

Ako vam medvjed dolazi ususret, a još vas nije opazio, učinite se prepoznatljivima govoreći mirno i polako se povlačite. Medvjedi imaju osrednji vid, a moraju vas identificirati kao čovjeka. U isto vrijeme, dajte mu do znanja da ne predstavljate prijetnju.

Medvjed će se najvjerojatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje.
Ako naiđete na medvjeda u neposrednoj blizini (posebno ako je to ženka s mladunčadi): zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite prema natrag bez naglih pokreta i vike.
Ne bacajte kamenje niti bilo kakve predmete prema medvjedu. Medvjed koji se osjeća ugrožen može djelovati u samoobrani, pri čemu se povećava rizik njegove agresivne reakcije.

U iznimnim slučajevima medvjed može izvesti lažni napad bez fizičkog kontakta s ciljem da udalji neželjene posjetitelje. Ako vas medvjed napada, ne pokušavajte mu uzvratiti. Stanite mirno ili polako lezite na tlo licem prema dolje. Medvjed će se najvjerojatnije zaustaviti ispred vas i neće biti nikakva fizičkog kontakta.

Međutim, teško je procijeniti želi li vas medvjed samo zastrašiti. Pretvaranjem da ste mrtvi, a prije nego što dođe do kontakta, možete pokazati medvjedu da niste prijetnja. Kad ležite na zemlji, stavite ruke oko vrata kako biste zaštitili glavu i lice.
Budite pasivni. Pokušajte ostati što mirniji sve dok napad ne završi. Prije ustajanja provjerite je li medvjed još uvijek prisutan u vašoj neposrednoj blizini.
Zapamtite: nikada nemojte bježati od medvjeda.

Medvjedi mogu trčati brzinom i do 50 km/h. Uhvatit će vas u nekoliko metara, bez obzira na vrstu terena. Iznimka je kada ste u mogućnosti doći do sigurnosti (npr. automobila) u nekoliko koraka.

Penjanje na stablo može pomoći – iako su medvjedi dobri penjači, rijetko će se penjati za vama.

Nikada ne prilazite mladunčadi medvjeda, čak i ako izgledaju znatiželjni ili napušteni. Ako ih uočite, povucite se, jer njihova majka nije daleko.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija