“Mehanika” iz Zvornika: Na prodaju imovina za otplatu milionskih dugovanja

“Mehanika” iz Zvornika: Na prodaju imovina za otplatu milionskih dugovanja


“Mehanika” iz Zvornika, kćerka firme “Fabrika glinice Birač”, stavlja na prodaju svoju imovinu kako bi umanjila dugove prema povjeriocima. Početna cijena imovine iznosi 14,19 miliona KM, a sav prikupljeni novac će biti usmjeren na smanjenje duga od gotovo 30 miliona KM.

Prodaja cjelokupne imovine, uključujući zemljište, objekte, opremu i zalihe, planirana je za 29. april u 12 sati, s otvaranjem pristiglih ponuda. Imovina se prodaje kao cjelina u “viđenom stanju”, a izabrani ponuđač treba platiti ponuđenu cijenu u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora. Pravo učešća na javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica koja kupe prodajnu dokumentaciju za 50.000 KM, koji ne ulazi u kupoprodajnu cijenu.

Stečajni upravnik “Mehanike” iz Zvornika, Goran Domuz, istakao je da povjerioci, uključujući i Investiciono-razvojnu banku RS, potražuju ukupno 29,57 miliona KM.

Imovina firme se trenutno daje u zakup “Alumini” kako bi se pokrili troškovi vođenja stečaja. Stečaj je otvoren u junu 2019. godine, a sva imovina se nalazi u fabričkom kompleksu “Birač” u Karakaju.

Predlog za otvaranje stečaja u ovom preduzeću prije pet godina usprotivio se “Pavgord” iz Foče, ali je tadašnji privremeni upravnik upozorio na zakon o stečaju. Prijedlog za stečaj podnio je direktor Gordan Vuković zbog platežne nesposobnosti.

“Mehanika” se također našla na listi najvećih dužnika Poreske uprave RS u januaru 2024. godine s dugom od 5,07 miliona KM, zauzimajući 11. mjesto među pravnim licima.

Potencijalni kupci mogu uplatiti depozit za učešće na javnoj prodaji od 50.000 KM samo ako su kupili potrebnu dokumentaciju do 26. aprila. Uplaćeni depozit je sastavni dio kupoprodajne cijene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija