Mehmedović: Bošnjaci su trenutno najugroženiji narod u Evropi

U organizaciji Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) u Sjevernoj Makedoniji, u Skoplju je u nedjelju organizovana Prva konferencija bošnjačkih političkih predstavnika Balkana o temi “Bošnjaci kao faktor stabilnosti i pomirenja među balkanskim narodima”, javlja Anadolija.

Na konferenciji se razgovaralo o položaju i ulozi Bošnjaka u državama regiona i u aktuelnim regionalnim, evropskim i globalnim političkim procesima kao i o izazovima pred kojima se Bošnjaci nalaze.

Predsjednik BDS-a Munir Kolašinac izjavio je da kao organizatori ovog događaja i kao bošnjačka politička stranka, smatraju izuzetno važnim raditi na objedinjavanju i stvaranju partnerskih odnosa s drugim bošnjačkim političkim subjektima u zemljama regiona.

“Zato smo danas ovdje, u Skoplju, kao Bošnjački demokratski savez, ali i veliki broj predstavnika političkih partija iz zemalja regiona – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova, da se kroz ovu konferenciju upoznamo s našim radom, aktivnostima, idejama, problemima, ali i izazovima kako bismo uspostavili zajedničku saradnju na regionalnom nivou koja bi bila korisna za sve Bošnjake, ali i za sve druge narode u regionu Balkana”, rekao je Kolašinac.

Na konferenciji je učestvovala i predsjednica Nove demokratske partije Kosova i zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi. Ona je ocijenila da je održavanje ove konferencije važno u kontekstu povezivanja svih naroda u regionu.

“Mi smo narod mira, narod dostojanstva, narod tolerancije, narod koji može biti most povezivanja svih naroda na Balkanu”, istakla je Redžepi.

Šemsudin Mehmedović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da je važno da Bošnjaci imaju jedinstven pristup određenim političkim pitanjima, ali i da se međusobno povezuju.

“Veoma je važno da postoje politički predstavnici čiji će se glas čuti, čak i u Sjevernoj Makedoniji. Ocjenjujemo da su trenutno najugroženiji narod u Evropi Bošnjaci. Bez obzira na sve to, nećemo se predati, ali ćemo vrlo jasno i glasno svima koji imaju velikodržavne hegemonističke projekte na Balkanu reći da ćemo se tome oštro suprotstaviti i da će i Bošnjaci imati odgovor na sve izazove koji budu pred nama”, istakao je Mehmedović.

Medijima su se obratili i Ervin Ibrahimović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za kapitalne investicije, koji je govorio kao predstavnik Bošnjačke stranke (BS) iz Crne Gore, Usame Zukorlić, potpredsjednik Skupštine Srbije i narodni poslanik iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) iz Srbije, kao i Enis Imamović, poslanik u Skupštini Srbije iz redova SDA Sandžaka.

Naglasili su da su prvi put u novijoj historiji na jednom mjestu okupili predstavnici bošnjačkih političkih partija, s ciljem konsolidacije bošnjačkih političkih snaga na Balkanu i njihovog ujedinjavanja u interesu zajedničkih vitalnih interesa i doprinosa stabilnosti Balkana.

Ibrahimović je kasnije na Twitteru podsjetio da Bošnjaci žive u svim državama nastalim na prostorima bivše Jugoslavije, poštuju suverenitet i teritorijalni integritet tih država, apsolutno su posvećeni miru, suživotu i prosperitetu i kao takvi most su spajanja država, naroda, religija i kultura na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

“Saglasili smo se da je veoma važno da Bošnjaci iz država ex Jugoslavije sarađuju u cilju boljeg razumijevanja i uticaja na političke procese te u tom cilju postigli dogovor o formiranju Foruma bošnjačkih političara kao forme za saradnju u narednom periodu. Bošnjaci su stari evropski narod jasnog opredjeljenja da države u kojima žive treba da u doglednoj perspektivi budu dio NATO i EU što će, pored zalaganja za vladavinu prava, jednakost i sveukupni društveni prosperitet, biti u fokusu političkog djelovanja bošnjačkih političara”, napisao je Ibrahimović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79