Mehmedović: Hitno ukloniti Dodika sa političke scene BiH

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider stranke Naprijed!, izjavio je danas za Fenu da Milorad Dodik mora biti uklonjen sa političke scene Bosne i Hercegovine.

Ova izjava uslijedila je kao reakcija na Dodikovu inicijativu o “mirnom razdruživanju”.

Dodik je u intervjuu za ruski Sputnjik izjavio da je dokument o “mirnom razdruživanju” Bosne i Hercegovine već završen, navodeći kao razlog “nemogućnost normalnog funkcionisanja Bosne i Hercegovine”.

Mehmedović smatra da Dodik već dugo vremena pokušava srušiti dejtonski mir u Bosni i Hercegovini, te da je ovaj dokument samo još jedan pokušaj napada na mirovni ugovor kojim je, između ostalog, formiran i entitet Republika Srpska.

“Dodik ovim potezima siječe granu na kojoj sjedi, na što ga Ambasada SAD redovno upozorava. Bez obzira na to, Dodikovo djelovanje razara napredak i budućnost Bosne i Hercegovine”,  istakao je Mehmedović.

Mehmedović dodaje da, iako Dodik ne može uništiti Bosnu i Hercegovinu, njegova politika blokira napredak države, obeshrabruje mlade da ostanu i grade svoju budućnost, stvara političku nestabilnost i tjera investitore.

“Dodiku je cilj destrukcija Bosne i Hercegovine. Zato smatram da Dodik mora biti hitno uklonjen sa političke scene odlukom visokog predstavnika ili djelovanjem pravosuđa BiH, jer ima dovoljno argumenata za to. Njegova politika direktno krši Mirovni sporazum, čime ugrožava mir i stabilnost države”, rekao je Mehmedović.

Mehmedović ističe da Dodik nije blefirao niti se radi o političkoj igri, već o jasnom cilju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i stvaranju etnički čiste srpske države na teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Dodik mora biti smijenjen i procesuiran zbog kriminala i korupcije, kako bi Bosna i Hercegovina imala šansu za prosperitetnu i evropsku budućnost”, zaključio je Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79