Memić i Dragičević u pratnji advokata Ferageta stigli u Sarajevo

U zgradi Delegacije Evropske unije održava se sastanak specijalnog predstavnika EU Larsa Gunnara Wigemarka i ambasadora zemalja članica Evropske unije u BiH sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem, očevima ubijenih mladića Dženana i Davida. Sastanku prisustvuje i advokat porodica Memić i Dragičević Ifet Feraget.

Feraget je za agenciju Patria potvrdio da je riječ o važnom sastanku na kojem će kao advokat oštećenih ambasadorima prezentirati sve pravne protivrječnosti u ta dva slučaja.

– Ukazat ću im na problem nepostojanja vladavine prava, izostanak reakcije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, neadekvatnih istraga koje su se vodile. Puno toga će imati reći i očevi ubijenih mladića – kazao je Feraget.

U 14 sati sutra će biti održan i sastanak u Ambasadi Njemačke gdje će Feraget sa Memićem i Dragičevićem također govoriti o slučajevima ubistva mladića.

Dragičević je krajem novembra održao sastanak sa Wigemarkom nakon kojeg je iz Delegacije EU saopćeno da agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti u mogućnosti djelovati neovisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska. Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta u rječici Crkvena u Banja Luci, a njegova smrt nije rasvijetljena 261 dan.

Slučaj ubistva Dženana Memića nije rasvijetljen ni treću godinu. Sudski proces koji se vodio na Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću okončan je oslobađajućom presudom. Sud je utvrdio da se saobraćajna nesreća nije ni dogodila. Povreda na glavi mladića od koje je i preminuo 15. februara 2016. godine nije mogla nastati od udarca vozilom, što je Tužilaštvo KS pokušalo dokazati lažnim dokazima i nalazima vještaka.

Porodica Memić od samog je početka tvrdila da je Dženan fizički napadnut te da su ubice na slobodi. Iako je Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci otvorilo predmet o ubistvu Dženana Memića do danas niko od članova porodice nije pozvan da da iskaz. Opravdana je sumnja porodice da se slučaj ciljano usporava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments