Menzilović i Dojčinović: Harali po Srebreniku, iz zlatare ukrali nakit vrijedan 200.000 KM

Kantonalni sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Damira Dojčinovića (43) iz Mostara, Dinu Menzilovića (51) iz Zenice (nastanjen u Sarajevu) i Hasana Husića (44) iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili dva krivična djela razbojništva i krivično djelo teška krađa, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog Kantona.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti krajem septembra 2021. godine automobilom došli do poslovnice jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, a dvojica osumnjičenih su sa maskama na licima ušli u poslovnicu i pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli automobilom u kojem ih je čekao treći osumnjičeni.

Također, Dojčinović i Menzilović su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zaključali u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 200.000 KM.

Damir Dojčinović

Osumnjičeni su i da su krajem oktobra ove godine u Srebreniku automobilom došli do porodične kuće u Srebreniku, te su dvojica provalili u kuću i od vlasnika otuđili zlatni nakit u vrijednosti od oko 50.000 KM, a nakon toga iz garaže otuđili automobil Golf u vrijednosti od oko 8.000 KM.

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Tužilaštvom, je provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, kada su osumnjičeni i lišeni slobode. Prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji će biti predmet vještačenja.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, MUP TK je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predao osumnjičene u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Dino Menzilović je više puta u Sarajevu privođen zbog razbojništva, a poznat je po pokušaju razbojništva u Bugojnu 2017. godine, te je prošle godine privođen zbog pokušaja likvidacije A. M. U Sarajevu. Nakon što je ispalio osam metaka u pravcu A. M. jedan od rikošeta je Menzilovića ranio u nogu.

Damira Dojčinovića je 2007. godine Kantonalni sud u Mostaru osudio na 18. godina iza rešetaka zbog zbog likvidacije Poljakinje Monike Urantovke (Urantowka) koje se dogodilo u Medulinu kod Pule.

Kako saznajemo Dojčinović koji je izdržavao ovu kaznu u mostarskom pritvoru , 27. maja ove godine pušten je na uslovni otpust piše Avaz.

Dino Menzilović
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79