Milanović otkrio detalje sastanka sa Izetbegovićem, spomenuo i Dodika!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je s Bakirom Izetbegovićem (SDA) u Zagrebu razgovarao o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te potrebi poboljšanja odnosa dvaju naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

“Tema sastanka bili su odnosi hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam ga primio, odnosno dogovorili smo se susresti, prije svega on je vodeći političar bošnjačkog korpusa, to je realnost. Na tome nećemo stati. O našim razgovorima želim upoznati i Plenkovića i ino-ministra. Taj je sastanak trebao biti održan prije godinu”, kazao je.

Hrvatski predsjednik je istakao kako mu je drago da je Izetbegović došao na sastanak.

“Prostor saradnje između Bošnjaka i Hrvata je veliki, a trenutno ne ide kako treba. To naravno ne treba ići na štetu Srba. S Izetbegovićem nisam razgovarao o Komšiću. Izetbegović je, ne jedini, ali najvažniji predstavnik bošnjačkog naroda”, dodao je.

Milanović je otkrio i kako je došlo do sastanka.

“Stjepan Mesić me nazvao i predložio taj susret. Došao je s gospodinom Izetbegovićem. Vjerovatno se i Izetbegović osjećao bolje. Inicijator sastanka sam ja, prije godinu, sada se to dogodilo. Nije uobičajeno, ali tako je bilo”, kazao je o dolasku Mesića na sastanak, piše Dnevnik.hr.

Rekao je i da se na sastanku nisu dotaknuli teme stanja u Republici Srpskoj, ali ni teme o vojsci, iako smatra da vojska nije realna.

Milanović je danas komentarisao i Milorada Dodika, koji je ponovo zaprijetio da će vlasti Republike Srpske nastaviti konkretne korake “demontaže” nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

“Dodik je na određeni način talac situacije u RS-u, elemenata i ljudi koji su radikalniji od njega. Ja mislim da on nije radikalan, ali to postaje malo neozbiljno. To je kao da ja prijetim Sloveniji nosačem aviona. Prvo, ne bih nikad prijetio, a drugo, ne mogu pričati takve gluposti”, kazao je Milanović.

  Dječak (3) je pao s prvog kata: Ima prijelome, ostaje u bolnici

“Radi mentalnog zdravlja i dostojanstva ne mogu pričati takve gluposti. Kada kažem, nosač aviona zaista je glupost, prijetiti vojskom RS-a nije glupost nego je neozbiljno, ali što je ta vojska deset umjesto sedam pušaka. To nije realno, to košta. I kada bi pravno bilo moguće, a nije, to košta. Mi znamo što Hrvatska može priuštiti puno više nego Srbija”, dodao je, prenosi Večernji list.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79