Milatović o genocidu u Srebrenici: Međunarodni sud je bio vrlo jasan

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je njegova pozicija o pitanju genocida u Srebrenici vrlo jasna.

Milatović osuđuje sve zločine koji su se dogodili.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju genocid u Srebrenici… Vrlo je važno da je Međunarodni sud negdje individualizovao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, također, donio rezoluciju kad je riječ o Srebrenici. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, Velici… To su sve stvari koje jasno osuđujem – kazao je Milatović za Al Jazeera Balkans.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da će mu saradnja sa zemljama regije biti u vrhu liste prioriteta tokom petogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

U Intervjuu za Al Jazeeru rekao je da će u odnosima sa susjedima insistirati na ekonomskom povezivanju te eliminisanju političkih razmirica.

Uvjeren je da će za njegovog mandata Crna Gora postati članica Evropske unije i dodatno ojačati poziciju u NATO-u.

Za Milatovića – nezavisnost Kosova je nesporna činjenica kao i da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79