Miličević poručio: Ako Predsjedništvo BiH blokira pitanje gasovoda, SDS će tražiti zaštitu interesa RS-a

Predsjednik SDS-a Milan Miličević poručio je da će, ukoliko Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o istočnoj i južnoj interkonekciji, SDS će zatražiti da NSRS zauzme jasan stav i zaštiti interes RS-a.

“Činjenica da je Srbija za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda, a da u BiH pojedini nesavjesni političari blokiraju gasifikaciju i diverzifikaciju izvora snadbijevanja”, naveo je u saopštenju Miličević.

On je rekao da SNSD, nažalost, nije u stanju da odblokira istočnu interkonekciju te da smo došli u ćorsokak kada ekonomska šteta može biti ogromna.

“Jedinstvena je prilika da se gasna infrastruktura od Rače do Bijeljine napravi zajedno sa autoputem, jer bi se poslije moralo ići u novu eksproprijaciju. Čitav posao bi trajao dugo i iziskivao veće troškove. Da ne govorimo o tome koliki su veći troškovi zdravstva zbog liječenja posljedica zagađenja”, naveo je.

Također, naglasio je da su smiješne teorije o širenju ruskog uticaja preko istočne interkonekcije te da se Sarajevo grije na ruski plin, pa ne vidi da je to bio do sada problem.

“Uostalom južnom interkonekcijom imat će i azerbejdžanski gas. Valjda je interes svakog građana BiH da može birati od koga će kupiti gas, a naravno da će ga kupiti od onoga ko je jeftiniji”, dodao je.

On je rekao da uvijek, kada neko blokira neki ekonomski projekat koji je od interesa za građanje, treba se zapitati ko iz toga profitira, naglašavajući da u ovom slučaju profitiraju rudnici uglja u Federaciji BiH i proizvođači drugih energenata.

“Zanimljivo je da su i jedni i drugi konektovati na istu političku partiju koja se protivi gasifikaciji. Očekujem da predstavnici RS-a u institucijama BiH ne prave trule kompromise i da se izbore za projekat koji je od interesa za RS”, rekao je Miličević naglašavajući da prioriteti iz mišljenja Evropske komisije treba svi u paketu da budu rješavani te da ukoliko se nastavi blokada istočne interkonekcije da NSRS treba da donese smjernice za ponašanje predstavnika RS u institucijama BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79