Milijarder Pramod Mital pokrenuo arbitražni postupak protiv BiH

Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici, upoznala sa informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramod Mitala (Mittal) i drugih protiv Bosne i Hercegovine i informacijom Pravobranilaštva BiH o pokrenutom arbitražnom postupku u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo.

Oduzimanje upravljačkih prava

U vezi s tim, Vlada se danas izjasnila da nije u mogućnosti prihvatiti ponuđeni tekst Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa arbitražnim postupkom u predmetu Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) d.o.o, tužitelja Pramod Mitala i drugih protiv tužene Bosne i Hercegovine, iz razloga što je stava da niti jednim svojim aktom, postupkom, radnjom ili drugim činjenjem bilo kojeg drugog kantonalnog organa uprave nije učestvovala u eventualnom isključivanju ili oduzimanju upravljačkih prava firme tužioca u upravljačkoj strukturi firme GIKIL-a.

Podsjećamo, navode iz Vlade TK, da je GIKIL privredni subjekat nastao ugovornim odnosom firme tužioca i firme KHK Lukavac te da je to čisti poslovni odnos ta dva privredna subjekta, od kojih je drugi osnivač zajedničke firme, odnosno KHK Lukavac zbog svoje prezaduženosti, a po tužbama više povjerilaca ušla u stečajni postupak.

To je opet u nadležnosti pravosudnih, a ne izvršnih organa vlasti, navodi se u današnjem zaključku.

Ipak, Vlada Tuzlanskog kantona u svakom slučaju je opredjeljenja da će u započetom arbitražnom postupku Pravobranilaštvu BiH pružiti formalno-pravnu, tehničku i svaku drugu pomoć prema dostavljenim zahtjevima te je u tom smislu formirala i Radnu grupu i zadužila sve kantonalne organe, preduzeća, ustanove i druge institucije da po zahtjevu Radne grupe dostave svu raspoloživu dokumentaciju ukoliko se ona nalazi pod njihovim nadzorom, kao i sve raspoložive informacije relevantne za predmetni postupak.

Privredni kriminal

Podsjećamo, Kantonalni sud Tuzla, u januaru ove godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivših članova Nadzornog odbora i menadžmenta u GIKIL-a Lukavac u predmetu organiziranog kriminala u vezi sa djelima iz oblasti korupcije i privrednog kriminala.

Optuženi su Pramod Mital, Rajib Das, Parameš Batačarija, Ivana Bunoza, Mate Pavković, Erna Mehmedović, Faik Buševac i Vehid Mešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79