Milorad Dodik: “Blokirat ćemo sve u FBiH dok se ne odblokiraju projekti u RS-u”

14.09.2022., Narodna skupcina RS, Banja Luka (BiH) – U Banja Luci se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o potvrdjivanju izjave srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika o proglasenju Odluke o davanju agremana njemackom veleposlaniku u BiH stetnom po vitalne interese RS. Oporba u RS tvrdi da Dodik manipulise u predizbornom periodu i ne prisustvuje posebnoj sjednici NSRS, osim Nebojse Vukanovica i poslanika SPS-a. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL/PIXSELL

 

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio je da RS neće podržati projekte u Federaciji BiH dok se ne deblokiraju projekti RS-a koji su zaustavljeni bez, kako navodi, “ikakvog zakonskog i ustavnog osnova”.

“Republika Srpska će blokirati sve dok se ne deblokiraju projekti RS-a, drugi neće proći, to se zna”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, institucije BiH trebaju biti “servis ciljeva oba entiteta”.

“Republika Srpska do sada nije blokirala niti jedan projekt u FBiH, što se RS-u uporno činilo s razine BiH. Takva praksa više se neće tolerisati s obzirom na to da su važni projekti u RS-u do sada bili godinama blokirani”, istakao je Dodik.

Napomenuo je da su projekti “Buk Bijela”, aerodrom u Trebinju i plinski priključak, koji su davno mogli biti završeni, zaustavljeni bez, kako navodi, ikakve zakonske i ustavne osnove i stoje već sedam godina. godine.

“Sedam godina u različitim strukturama je u zastoju, a ja sam sve svoje sjednice Predsjedništva u prošloj godini iskoristio da stavim na dnevni red gas i prolaz ispod Drine. Neće da objasne zašto neće“, kazao je. Dodik.

Poručio je da će, ako se nastave blokade, blokirati i RS.

“Ako ne date, doći će vrijeme da vas nećemo ni pitati. Nemojte se miješati u unutarnje stvari RS-a”, istaknuo je Dodik.

Na kraju je zaključio da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović “neće tolerirati takve hirove”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79