Milorad Dodik nećemo formirati vojsku RS-a ako …

Milorad Dodik nećemo formirati vojsku RS-a ako …


Evo ja nudim da se broj sastava OS utvrdi na 5000 i da se jasno odredi broj Bošnjaka, Hrvata i Srba, da oni to popune i uspostave strukturu i tako neće trebati vojska RS-a, rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, danas je u Mostaru komentarisao i povlačenje saglasnosti RS-a sa formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Govoreći o vojsci u našoj zemlji, lider SNSD-a je poručio da se mora napraviti takva struktura u kojoj nijedan od naroda neće biti dominantan.

– Mora se uspostaviti takva vojna struktura u BiH u kojoj niko neće da dominira i sva tri naroda trebaju biti jednako zastupljena i u pogledu vojničkog sastava i komande. Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može popuniti kvote koje im pripadaju. Srbi isto tako. Šta se dešava? Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da ih popune Bošnjaci. Smatram da to nije čak dobro ni za njih, rekao je Dodik.

Istakao je kako ne želi gledati “muslimansku vojsku”, te je poručio da je voljan da sjedne i razgovara o uspostavljanju mehanizma prema kojem niko neće biti na gubitku.

– Ono što tražim jeste da sjednemo i napravimo mehanizam gdje niko neće izgubiti. Ne želimo da gledamo muslimansku vojsku ovdje i zato otvoreno pričam o tome. Ako Bošnjaci žele ovu državu moraju onda razgovarati sa Srbima i Hrvatima, a ne sa građanima. Neka traže građane gdje hoće ali ovdje postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci i oni su po Ustavu konstitutivni narodi, kazao je on.

Na kraju svoje izjave o Oružanim snagama, Dodik je ponudio rješenje koje bi ga zadovoljilo, te onda ne bi imao potrebe za formiranjem vojske RS-a.

– Evo ja nudim da se broj sastava OS utvrdi na 5000 i da se jasno odredi broj Bošnjaka, Hrvata i Srba, da oni to popune i uspostave strukturu i tako neće trebati vojska RS-a, zaključio je Dodik piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija