Milorad Dodik nezaustavljivo ruši BiH dok tužitelji spavaju

Foto: Srna

Ukazi entitetskog predsjednika Milorada Dodika o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a stupaju na snagu danas. To znači da u RS-u, dijelu BiH, više ne vrijede ni državni ustavni sud ni OHR.

Time su ozvaničeni Dodikovi žestoki udari na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić koji je potvrdio odluke o objavljivanju ukaza o proglašenju ovih zakona, rekao je da ne dozvoljava nikakve pritiske na Službeni glasnik i da samo rade svoj posao piše Klix.

Nakon toga se oglasilo i Tužilaštvo BiH, možete misliti – nedjeljom, da se pohvali kako je formiran predmet i da na njemu rade čak tri tužitelja. Ukoliko im brzina i efikasnost bude kao na predmetima o negiranju genocida, možda bolje i da ne gube vrijeme i nastave spavati zimskim snom, na čelu sa glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem.

Jer, ipak, kada je u pitanju Milorad Dodik, Tužilaštvo BiH ima kočnicu, i to čini se ručnu.

Dodik i negira genocid javno, i udara na Ustavni sud BiH i na Dejtonski mirovni sporazum i na visokog predstavnika. A tužiteljima se ne žuri, oni će formirati predmet i raditi na njemu. U međuvremenu, Dodik možda zabrani i djelovanje Tužilaštva BiH, Suda BiH i SIPA-e na prostoru RS-a. I to je otvoreno najavio.

Visoki predstavnik Christian Schmidt kao više ni da sam ne vjeruje da je visoki predstavnik u cijeloj BiH, pa ga u RS-u gazi kako ko stigne, a njegove odluke se tamo ne pikaju. I umjesto da opet reaguje, sankcioniše i pokaže da je i dalje on šef, Schmidt uživa po Hercegovini, slika se po džamijama i objavljuje fotografije kako uz rijeku objeduje s Draganom Čovićem.

A da Dodik može nastaviti gaziti potvrđuju i riječi Gabriela Escobara, specijalnog savjetnika američkog predsjednika za Zapadni Balkan.

On je faktički dao samo vjetar u leđa Dodiku da nastavi urušavati institucije BiH na svaki mogući način, ne birajući metode. Ipak, kaže Esocbar, ako lider SNSD-a raspiše referendum “onda će SAD reagovati oštro”.

“Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlasti”, kazao je Escobar.

Američkog izaslanika vrijedi napomenuti, ili da mu iz OHR-a jave, da Dodik odavno ne poštuje odluke visokog predstavnika niti njegove Bonske ovlasti. I upravo jer ih ne poštuje i jer ga niko ne zaustavlja nezaustavljivo korača ka referendumu o, kako ga voli nazvati, “statusu RS-a” tačnije o nezavisnosti.

Ako Escobar, Schmidt, eskobari i šmitovi zaista misle da će se Dodik na tom svom političkom i životnom cilju zaustaviti zbog prijetnje onih na čija upozorenja se odavno ne obazire, mogli bi se žestoko prevariti. On je protjerao Ustavni sud BiH i visokog predstavnika iz ovog dijela BiH.

Dok oni kao papagaji ponavljaju da se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da BiH “ima prijatelje”, istovremeno traju neskriveni napadi na njen ustavno-pravni poredak. A na čelima institucija koje bi trebale braniti ustavno-pravni poredak BiH su postavljeni oni koji ne žele i ne smiju reći Dodiku “ne”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79