Milorad Dodik ponovo komentarisao Zelene beretke i Bužim, spominjao i Izetbegovića i OSBiH

Na današnjem Božićnom prijemu u kasarni Kozara u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je govoreći o pokretanju postupka protiv zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i protiv kadrova u Oružanim snagama BiH zbog prisustva na obilježavanju neustavnog dana RS-a, kazao da je on pozvao generale u Banju Luku.

– I ja sam član Predsjedništva i imam pravo da ih pozovem. Koji muslimanski general se ne bi odazvao Džaferovićevom pozivu? Ljudi nisu ništa odgovorni niti krivi, to je pokušaj samo da se drže neke tenzije. Neće se ništa desiti, mislim da bilo kakve procedure koje provode imaju dnevno-politički karakter kao i prošle godine – rekao je Dodik.

Kazao je da nije čuo da je State Department zatražio istragu o 9. januaru, ali da će to ostati “dan RS-a” šta god ko mislio. Pitao je i šta mogu da urade tom istragom.

– Da zatvore čitav jedan narod koji obilježava “dan RS-a”. Šta će da uspiju? Koju zemlju da izgrade? Nema slučaja da je jedna institucija bilo kom narodu zabranila da nešto zabranjuje da proslavlja. Deveti januar ostaje “dan RS-a”, šta god oni mislili. Sve je izvan prava i izvan Ustava BiH. Deset i više godina se obilježavao dan, dok Bakir Izetbegović nije zatražio da se preispita i sada mi treba da to prihvatimo jer se ne sviđa Bakiru Izetbegoviću? Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi, činjenica da je to tražio Bakir Izetbegović. Naravno da nećemo prihvatiti, nikoga živog ne vrijeđa. Ko je povrijeđen? Onaj ko je povrijeđen neka ne gleda televiziju tog dana. Koga smo povrijedili? Odjednom sva galama, ujdurma. Ne može BiH koju oni hoće, BiH samo može da bude dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svako drugo pomjeranje, nema Bosne i Hercegovine – kazao je Dodik.

Novinari su ga pitali i o jučerašnjem obilježavanju godišnjice operacije Munja 93 u Bužimu, naglašavajući kako su “među učesnicima bili i u uniformama OSBiH”.

– Kažu nam da kada regularne policijske snage izlaze na ulicu, one koje svaki dan izlaze na ulicu, a onda je to problem, a nije naoružavanje ili novo formiranje Zelenih beretki ili ta manifestacija u Bužimu? To ne izaziva nikakvu reakciju, ali to smo već navikli. Mi imamo sigurno okruženje u RS-u i zaštitit ćemo svakog građanina bio Srbin ili Bošnjak u RS-u. Odbacujem i osuđujem sve one događaje koji su se desili ovih dana. Policija je poduzela mjere i oni su predani u skladu sa zakonom u dalju proceduru. Da li će to u Bužimu raditi, ja nemam pojma. Ali ja imam svojih zaključaka, a to je da naravno ne postoji ravnopravnost. Oni žele od regularnih policijskih snaga da naprave čudo, a od ovih paravojnih, to im je kao pristojno – kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79