Milorad Dodik prije 14 godina imao istu priču, iste zahtjeve i iste prijetnje o referendumu

Milorad Dodik prije 14 godina imao istu priču, iste zahtjeve i iste prijetnje o referendumu


 

Prije skoro 15 godina tadašnji premijer RS-a, a danas predsjednik entiteta, Milorad Dodik tražio je odlazak stranih tužitelja u Tužilaštvu BiH. Kao i danas, i tada je prijetio referendumom i tražio odlazak visokog predstavnika.

Čitajući brojne izjave Milorada Dodika, jasno je da se njegova politika u posljednjoj deceniji, pa i duže, nije značajno mijenjala. Konstantno je bio protiv stranaca, uplitanja međunarodne zajednice i OHR-a, iako su ga oni doveli i održali na vlasti.

Dodik danas traži odlazak troje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ne priznaje visokog predstavnika i omalovažava strane diplomate piše Klix.

Gledajući danas izjave iz, naprimjer 2009. godine, kao da je vrijeme stalo.

Tako je odluku o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik nazvao “pravnim nasiljem”. Mandat je ukinut svim stranim sudijama i tužiteljima osim onima u odjelima za ratne zločine (produžen do 2012. godine).

“Građani RS-a bi trebalo da se izjasne o tome da li žele da prihvate pravno nasilje koje im nameće visoki predstavnik“, rekao je Dodik novinarima na konferenciji za novinare 14. decembra 2009.

Kao i danas, Dodik je tada rekao da RS smatra da se mora spriječiti dolazak stranaca poput visokog predstavnika te je pozvao političke predstavnike Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u BiH da okončaju, kako je rekao, “dugotrajnu tiraniju i pravno nasilje koje vrše Visoki predstavnik i ostali međunarodni zvaničnici.”

Nakon ove odluke tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka, Dodik je sazvao hitnu sednicu Vlade RS-a i zaprijetio da će u ovom entitetu sprovesti referendum. Dvije godine kasnije, Dodik je opet zaprijetio referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, u maju 2011. godine, odustao od referenduma.

Planirano je da se na prvom referendumu u RS-u građani izjasne o pitanju “Podržavate li zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, posebno zakone o bosanskom državnom sudu i tužilaštvu?”

Visoki predstavnik Valentin Inzko dao je Miloradu Dodiku sedam dana da povuče odluku ili će u suprotnom iskoristiti bonske ovlasti, poništiti odluku i nametnuti sankcije zvaničnicima RS-a. Iz RS-a je tada zaprijećeno da će blokirati rad državnih institucija.

Danas, Dodik otvoreno najavljuje nove udare na institucije Bosne i Hercegovine – sud i tužilaštvo, na način da će Narodna skupština RS-a donijeti odluku o zabrani djelovanja ovih institucija na prostoru entiteta RS, a isto, kaže, sprema i za SIPA-u.

Zbog odluka o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH već je reagovao visoki predstavnik Christian Schmidt poništavanjem tih zakona i odluka te izmjenama Krivičnog zakona BiH. Sada su na redu Tužilaštvo BiH, Sud BiH i SIPA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija