Ministar Hrnjić: Upotreba sile nad poljoprivrednicima je neprihvatljiva

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjetimo, poljoprivrednik Amir Bikić, koji je protestovao zbog nedostatka podrške i loših uslova rada, našao se na meti policijske intervencije koja je prema mnogima bila pretjerana.

Kako je rekla porodica za CH, Bikiću je slomljeno rebro i napukla vilica. Vrat mu je otekao od davljenja od strane policajca dok je Amir bio na zemlji.

Oglasila se porodica uhapšenog poljoprivrednika za CH: “Sve ćemo ih tužiti”

Ministar Hrnjić kaže da je zabrinut.

“Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku.

Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuju pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana – navodi Hrnjić.

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa Zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore.

“Posebno pozivam kantonalne i općinske vlasti da na bazi postojećih sudskih rješenja kao i otvorenog dijaloga i dogovora iznađu najbolja rješena”, kazao je ministar Hrnjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79