Ministar Katica o body kamerama za policajce: Policajci u Sarajevu bi bili prvi koji bi nosili te kamere!

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je ranije da će policajci do kraja ove godine početi nositi kamere na uniformama. U Danu uživo na N1 je kazao da će taj projekat koštat 490 hiljada KM.

Osnovna svrha body kamera je, kako je rekao – istina. Prava, autentična, i ne istina koja se preprivičava.
Ko će nositi kamere?

“I kažete – policajac je uradio to i to, ili – građanin je uradio to i to. Bitno je da to ostvari onu svrhu koju smo obećali sebi i građanima. Istina koja će zaštiti policijace od različitih pritužbi na rad, a sa druge strane građane od zloupotreba. Na taj način štitimo naš policijski integritet ali štitimo i prava građana”, istaknuo je Katica.

Policajci u Sarajevu bi bili prvi koji bi nosili te kamere. Ko će ih sve nositi, da li svi ili određeni policajci?

“Već sada će Uprava policije ući u diskusiju po svim pitanjima, ko će nositi kameru, ili u kojim će okolnostima nositi. To će uglavnom biti za one policijace koji su u interakciji sa građanima, koji vrše policijska ovlaštenja, određene aktivnosti na terenu. Biće napravljeno da sam policijac ne može isključiti tu kameru bez dogovora sa nekim u operativnom centrom”, pojasnio je ministar.

Kazao je i da bi se spoznala istina vezana za ubistvo dva policajca na Alipašinom Polju da se imala kameru.

“Služit će i u dokaznom smislu da možemo uvezati neke materijalne dokaze”, dodao je.
Stacionirani radari na autoputu

Sigurnosna situacija u Sarajevu je zadovoljavajuća, kazao je.

“To temeljimo na osnovu tri parametra. Stanje u oblasti kriminaliteta, stanje u oblasti javnog reda i mira, i stanje u oblasti saobraćaja”, rekao je naš sugovornik.

Analizom su ustvrdili da od 122 izvršioca krivičnih dijela “razbojništva”, na području KS, 87 su povratnici u izvršenju tih krivičnih dijela, a 15 od njih su migranti.

“Imamo 20 izvršioca koji su novi u tom krivičnom djelu. Svi ostali su bili od ranije poznate policiji”, iznio je podatke.

Najavljeni su i stacionirani radari u svrhu spašavanja života. Pitali smo – kad se mogu očekivati?

“Prema elaboratu oni će biti na autoputu Vc u KS. Svrha im je spašavanje života, ali su i antikoruptivni alat”, zaključio je Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79