Ministar Konaković: Bilateralni susreti sa svjetskim zvaničnicima

Ministar Konaković: Bilateralni susreti sa svjetskim zvaničnicima


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, aktivno sudjeluje na 60. Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, koristeći priliku da prezentira reforme u zemlji. Izrazio je zadovoljstvo prisustvom visokih zvaničnika, uključujući potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris, Antonya Blinkena, Nancy Pelosi i Hillary Clinton.

Ministar Konaković je održao bilateralne sastanke s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, Susanne Bauman, te specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Planira i daljnje sastanke s predstavnicima Islanda, Švedske, Kanade, Njemačke, Velike Britanije i Irske.

Posebno se osvrnuo na nedavno usvojeni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji se bavi sprečavanjem pranja novca, što je pozitivan korak u reformskim procesima zemlje.

Na marginama konferencije, susreo se s brojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Vučića, premijera Rame, premijera Albanije, te premijera Nizozemske, Marka Ruttea.

Ministar Konaković ističe da su ti susreti prilika za razmjenu informacija te je naglasio važnost dijaloga na globalnoj razini, s posebnim fokusom na izazove sigurnosti i obrane, ulogu EU, novu viziju globalnog poretka i sigurnosne implikacije klimatskih promjena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija