Ministar vanjskih poslova BiH održao online sastanak s ambasadorima akreditovanim u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, održao je u ponedjeljak online sastanak s ambasadorima Bosne i Hercegovine akreditiranim u zemljama članicama Europske unije, kao i sa šefom Misije BiH pri EU.

Glavna tema sastanka bila je otvaranje pristupnih pregovora između EU i Bosne i Hercegovine, očekivano sljedećeg mjeseca.

Na sastanku su ambasadori informirali ministra Konakovića o dosadašnjim aktivnostima vezanim uz lobiranje i promicanje informacija o napretku Bosne i Hercegovine prema EU u zemljama gdje su akreditirani.

Ministar Konaković naglasio je važnost narednih razgovora uoči izvještaja Europske komisije u ožujku, koji bi trebao prepoznati napredak zemlje i rezultirati preporukom Europskom vijeću o otvaranju pristupnih pregovora.

Ministar je također izrazio nadu da će se u narednim sedmicama posvetiti intenzivnim aktivnostima kako bi se postigao cilj otvaranja pristupnih pregovora. Informirao je ambasadore o svojim susretima na najvišem političkom nivou i dao instrukcije za dodatne napore u zemljama članicama EU kako bi se osiguralo pozitivno stajalište Europskog vijeća u ožujku.

Sastanku su prisustvovali svi ambasadori Bosne i Hercegovine u zemljama članicama EU, što ukazuje na zajedničko opredjeljenje prema europskom putu zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79