Ministar Vranić: Još samo vojsku u ratnoj opremi da uputimo u tržne centre u Sarajevu

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je da je epidemiološka situacija u tom kantonu izrazito pogoršana i da je vladi jedino preostalo da koristi represivni aparat.

“Ako nema sinergije i discipline građana, nema uspjeha. To neće moći pokriti niti jedan zdravstveni sistem (…) Nama je jedino ostalo da koristimo represivni aparat. Da izvedemo policiju na ulicu, da dupliramo broj specijalnih jedinica koje će biti u punoj ratnoj opremi i uputimo ih u tržne centre“, kazao je Vranić na otvaranju COVID call centra u Sarajevu.

On je dodao da je mobilizovana sva inspekcija, kao i da su data ovlaštenja komunalnim inspektorima da zatvaraju objekte ako bude potrebno.

“Pozivam i privrednike da budu društveno odgovorni i ako je propisano da u objektu može biti 30 osoba da to poštuju”, rekao je Vranić.

S obzirom na to da broj zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo svakodnevno raste, on je upozorio da najveći pritisak trenutno trpe zdravstvene ustanove čiji su kapaciteti popunjeni.

Vranić je također izjavio da Kanton Sarajevo ima problema i u nabavci vakcina jer predstavnici kompanije AstraZeneca, prema njegovim riječima, „više ne znaju s kim pregovaraju“.

„Nisu vjerovali nijednom našem papiru dok se nismo uživo javili, jer više ne vjeruju nijednom našem političaru. Rekli su nam da su dobili ‘more’ papira od premijera i ministara, te da oni nisu znali s kim vrše pregovore“, naveo je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79