Ministar Vranić reagovao na zatvaranje domova zdravlja nedjeljom

Ministar Vranić reagovao na zatvaranje domova zdravlja nedjeljom


Ministar Vranić reagovao na zatvaranje domova zdravlja nedjeljom

Građani moraju imati zdravstvenu uslugu

Nakon odluke JU Dom zdravlja KS-a da nedjeljom rade samo tri doma zdravlja i to u gradskim općinama reagovalo je i Ministarstvo zdravstva KS-a. Ministar Haris Vranić uputio je dopis Domu zdravlja KS-a u kojem je pojasnio da Pravilnik ne sprečava organiziranje rada u skladu sa potrebama stanovništva

Nakon dopisa Općinskog vijeća Hadžići, Trnovo, Ilijaš Vogošća i drugih, ali i kolegija općinskih vijeća, načelnika i zdravstvenih savjeta općina, u kojem izražavaju nezadovoljstvo uvođenjem neradne nedjelje u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i traže da se građanima rubnih općina KS-a učini lokacijski dostupna zdravstvena zaštita kao i do sada, ministar zdravstva KS-a je u dopisu naveo da se razmotri mogućnost rada jedne smjene nedjeljom, kako bi se građanima ovih općina pružila kontinuirana zdravstvena zaštita.

Kako je potcrtao, Pravilnik o radnom vremenu u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te zdravstvenim ustanovama koje imaju status ugovorne zdravstvene ustanove ne sprečava Dom zdravlja da organizira rad u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva i raspoloživim ljudskim resursima ustanove.

Podsjećamo, u odluci JU DZ KS-a o zatvaranju objekata Domova zdravlja Hadžići, Ilijaš, Vogošća, Trnovo, Abel Baltić direktor JU Dom zdravlja KS-a je objasnio da je JU DZ KS-a godinama prozivana i opominjana od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao Ustanova u kojoj uposlenici nemaju puni fond sati i da to nije u skladu sa Zakonom o radu.

– Bez obzira na kvalitet u ovom slučaju bitan je i kvantitet. Ministarstvo zdravstva KS-a je 2021. donijelo Pravilnik o radnom vremenu za sve zdravstvene ustanove u KS-u. Pravilnikom je definisano radno vrijeme i nedjelja kao neradni dan.

Zadatak svih zdravstvenih ustanova je bio da usklade svoje Pravilnike što je i učinila JU DZ KS-a. Dakle mi smo samo uskladili radno vrijeme po nalogu i smjernicama Ministarstva zdravstva KS-a, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, objasnio je Baltić i dodao da je rok za dostavu prijedloga bio decembar 2021. Oformljena je radna grupa koja je prikupljala prijedloge i iznalazila najpovoljnije za uposlenike i korisnike usluga, a da to bude u skladu sa Pravilnikom Ministarstva zdravstva KS-a.

Konačan pravilnik o radnom vremenu dostavljen je Upravnom odboru JU DZ KS-a, kao i Ministarstvu zdravstva KS-a na usvajanje.

– Pravilnikom o radu Ministarstva zdravstva sa kojim smo bili dužni uskladiti pravilnik JUDZKS je uređeno da je nedjelja neradni dan. Pravilnik je stupio na snagu 1. maja 2022. a sa primjenom smo planirali smo početi 6. juna. Rad nedjeljom za prelazni period je također u skladu sa instrukcijom koju smo dobili od Ministarstva zdravstva KS-a, te shodno dopisu na stručnom kolegiju JUDZKS donijeli su prijedloge i zaključke koji su usvojeni, objasnio je direktor JU DZ KS-a.

Iz Press službe JU DZ KS-a su pojasnili i da nedjeljom, pored DZ Hadžići neće raditi ni DZ Trnovo, Ilijaš, Vogošća, Stari Grad i Novo Sarajevo. U ovom prelaznom periodu posao će preuzimati DZ Ilidža, Novi Grad i Centar, a u perspektivi nedjeljom neće raditi nijedan DZ.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija