Foto: bpkg.gov.ba
Ministarstvo obrazovanja BPK: Novi univerzitet u Goraždu neće dobiti dozvolu za rad

Ministarstvo obrazovanja BPK: Novi univerzitet u Goraždu neće dobiti dozvolu za rad


Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde donijelo je konačnu odluku da neće dozvoliti dalji rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu, koji je u međuvremenu promijenio vlasnika i naziv u Američki Sjevero-zapad Univerzitet za Zdravstvene Nauke i Tehnologije (ANUHS/ASUZN).

Ova visokoškolska ustanova nije dobila potrebnu licencu za rad, potvrdila je Adisa Alikadić-Herić, kantonalna ministrica obrazovanja.

“To je isti univerzitet koji je ranije bio poznat kao Internacionalni univerzitet, oko kojeg su se vezivale brojne afere. Početkom septembra prošle godine ostao je bez akreditacije, a u međuvremenu je promijenio vlasničku strukturu i naziv. Nakon što su podnijeli zahtjev za ponovnu akreditaciju, uz konsultaciju s Agencijom za visoko obrazovanje u Banjaluci, dali smo im rok od šest mjeseci da otklone nedostatke. Inspektor je utvrdio da uvjeti nisu ispunjeni u datom roku, te je univerzitet ostao bez licence,” izjavila je ministrica Alikadić-Herić.

Odluka Ministarstva je konačna u upravnom postupku, ali univerzitet ima pravo pokrenuti Upravni spor pred kantonalnim sudom u roku od 30 dana.

“S obzirom da su nam se studenti obraćali, važno mi je da znaju da univerzitet mora obezbijediti nastavak obrazovanja na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi,” poručila je ministrica.

Ministarstvo se intenzivno bavilo problematikom ovog univerziteta u prethodnom periodu. “Javnost je upoznata sa svim što se dešavalo, radili smo u timu i Vlada je formirala pravni tim kako bismo osigurali da donesemo ispravnu odluku,” dodala je Alikadić-Herić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija